Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Volkswagen a Audi investujú v Brazílii takmer 400 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Audi chce expandovať v zahraničí, aby ohrozil vedúcu pozíciu svojho rivala BMW na globálnom trhu prémiových áut.

Sao Paulo 18. septembra (TASR) - Nemecký koncern Volkswagen a jeho dcérska automobilka Audi chcú spoločne v Brazílii investovať v prepočte takmer 400 miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Investícia má smerovať do podniku v brazílskom štáte Paraná, ako v utorok v rozhovore pre Reuters povedal hovorca vlády provincie. Volkswagen podľa neho investuje 230 miliónov eur, aby pripravil produkciu nového Golfu.

Ďalších 165 miliónov eur dá k dispozícii Audi. Automobilka totiž plánuje opäť spustiť produkciu v Brazílii. Po viacročnom prerušení by Audi chcelo v roku 2015 pokračovať vo výrobe modelov A3.

Riaditeľ Audi pre obstarávanie Bernd Martens po stretnutí s brazílskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou potvrdil investičné plány spoločnosti. Brazílska vláda prisľúbila nemeckým automobilkám investičné stimuly vo forme daňových úľav.

Audi chce expandovať v zahraničí, aby ohrozil vedúcu pozíciu svojho rivala BMW na globálnom trhu prémiových áut. BMW už v októbri 2012 ohlásilo investíciu v hodnote vyše 200 miliónov eur do závodu v juhobrazílskom štáte Santa Catarina. Závod by mal spustiť výrobu koncom roka 2014.

Audi zastavil produkciu v Brazílii v roku 2006. Od roku 1999 tu dovtedy vyrábal modely A3.