Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Volkswagen má problém s dodávateľmi, v Martine zastavili časť výroby

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Obe dodávateľské firmy požadujú od VW kompenzácie a tvrdia, že im hrozia straty na tržbách rádovo v desiatkach miliónov eur po tom, ako im VW zrušil kontrakty.

Wolfsburg 22. augusta (TASR/Teraz.sk) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) dnes oznámil, že pre nedostatok komponentov obmedzil produkciu až v šiestich závodoch, čo sa dotklo vyše 25.000 robotníkov. Sú medzi nimi aj zamestnanci slovenskej pobočky v Martine. Dôvodom je spor s dvoma kľúčovými dodávateľmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Volkswagen obnoví rokovania a pokúsi sa dosiahnuť dohodu s dodávateľskými firmami CarTrim, ktorá vyrába poťahy na sedadlá a ES Automobilguss, ktorá dodáva časti prevodovky.

Obe dodávateľské firmy požadujú od VW kompenzácie a tvrdia, že im hrozia straty na tržbách rádovo v desiatkach miliónov eur po tom, ako im VW zrušil kontrakty.

Časť výroby prerušili aj v Martine

Problémy s dodávateľmi sa už prejavili aj v slovenskom závode v Martine. Časť výroby museli prerušiť. Ďalšie kroky sú zatiaľ nejasné.

"Dodávateľ koncernu Volkswagen prerušil zmluvne dohodnuté dodávky dielov. To vedie k nedostatku dielov vo výrobe. Súd vydal dočasné nariadenie, ktoré zaväzuje dodávateľa k obnoveniu dodávok. Tento záväzok doteraz nebol splnený. Vzhľadom na uvedené skutočnosti reaguje Volkswagen Slovakia v závode Martin riadením prítomnosti zamestnancov, pričom časť výroby komponentov je dočasne prerušená," povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová vo vyjadrení pre tvnoviny.sk.

Berlín žiada Volkswagen o urýchlené vyriešenie sporu s dodávateľmi

Nemecké ministerstvo hospodárstva vyzvalo automobilku Volkswagen, aby urýchlene vyriešila spor s dodávateľmi, ktorý viedol k obmedzeniu výroby. Ministerstvo tak reagovalo po tom, ako firma dnes uviedla, že spor sa týka takmer 28.000 zamestnancov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Veríme, že zainteresované firmy dokážu tento spor čo najskôr vyriešiť," povedal na margo najnovších problémov vo Volkswagene hovorca ministerstva. Ako dnes automobilka uviedla, obmedzenie produkcie v dôsledku sporu s dodávateľmi, firmami ES Automobilguss a Car Trim, sa týka celkovo šiestich závodov a približne 27.700 zamestnancov. ES Automobilguss dodáva diely na výrobu prevodoviek a Car Trim poťahy na sedadlá.

Firma sa ešte minulý týždeň obrátila na súd. Ten rozhodol, že dodávateľské firmy musia dodávky komponentov obnoviť. Spoločnosť VW súd zároveň požiadala, aby chýbajúce komponenty mohla prípadne sama zabaviť, súd však dal dodávateľom na reakciu tento týždeň a vo veci plánuje rozhodnúť až potom. Medzitým ale obe strany pokračujú v rokovaniach.

Dodávateľské firmy uviedli, že sa pre tento krok rozhodli po tom, ako im Volkswagen nečakane zrušil niektoré kontrakty, pričom im straty odmietol kompenzovať. Napríklad, v prípade firmy Car Trim zrušil kontrakt v hodnote 500 miliónov eur, ktorý sa mal začať realizovať od začiatku budúceho roka.