Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen postaví prvú severoamerickú továreň na batérie v Kanade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kanada je bohatá na minerály vrátane kľúčových nerastných surovín pre batérie, ako sú lítium, nikel a kobalt.

Wolfsbug 13. marca (TASR) - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) postaví svoju prvú severoamerickú továreň na batérie v Kanade. Oznámila to šesť mesiacov po podpise memoranda o porozumení s touto krajinou. Zabezpečí si tak prístup ku kľúčovým surovinám pre batérie ak k stimulom v USA. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Kanada je bohatá na minerály vrátane kľúčových nerastných surovín pre batérie, ako sú lítium, nikel a kobalt. A snaží sa prilákať firmy v rámci dodávateľského reťazca pre elektromobily prostredníctvom multimiliardového fondu zelených technológií, aby zabezpečila budúcnosť svojho výrobného centra v Ontáriu, keď sa svet snaží znížiť emisie uhlíka.

Autá s batériami vyrobenými v Kanade budú mať tiež nárok na dotácie v USA v rámci zákona o znižovaní inflácie (Inflation Reduction Act, IRA).

Nemecký chemický gigant BASF si pred rokom zabezpečil tiež pozemok v Kanade pre plánované zariadenie na výrobu materiálov pre batérie pre trhy v USA a Mexiku.

Európske firmy sa snažia rozšíriť svoju prítomnosť v USA a využiť tak veľkorysé stimuly v rámci zákona IRA. Aj autá s batériami z plánovaného kanadského závodu Volkswagen budú mať totiž nárok na tieto dotácie.

Nemecká automobilka nešpecifikovala veľkosť investície ani kapacitu nového závodu v Kanade. Ale vlani v auguste člen predstavenstva Thomas Schmall uviedol, že prvý závod na batérie v Severnej Amerike by mal mať kapacitu 20 gigawatthodín.