Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobné linky v bratislavskom závode opustilo 700-tisíc VW Touaregov

Foto: TASR/AP

Touareg sa v Bratislave vyrába vo viac ako 1.000.000 variáciách. Medzi krajiny, kam smeroval najväčší počet Touaregov, patrí Nemecko, Čína, USA a Rusko.

Bratislava 9. júla (TASR) - Z výrobných liniek Volkswagen Slovakia (VW SK) zišiel už 700.000-ci Volkswagen Touareg. Jubilejné SUV bolo vyrobené na objednávku zákazníka z Veľkej Británie.

Model Volkswagen Touareg je vyrábaný exkluzívne len v bratislavskom závode VW SK. Zo Slovenska smeruje zákazníkom do 148 krajín sveta, pričom každé vozidlo je vyrobené špeciálne na objednávku. Jednotlivé automobily pritom musia spĺňať nielen zákaznícke, ale aj technické požiadavky a normy jednotlivých trhov. Rôzne trhy majú rôzne špecifikácie, auto pre amerického zákazníka sa preto odlišuje od vozidla pre európskeho, či čínskeho zákazníka.

Touareg sa preto v Bratislave vyrába vo viac ako 1.000.000 variáciách. Medzi krajiny, kam smeroval najväčší počet Touaregov, patrí Nemecko, Čína, USA a Rusko. Existujú však aj krajiny, kam putoval len jeden jediný Touareg, napríklad ostrovný štát Maurícius v Indickom oceáne.

Volkswagen Touareg na trhy vstúpil po prvýkrát v roku 2002. Jeho upravená verzia, takzvaný facelift, bola vyrábaná v rokoch 2006 až 2010. V roku 2010 prišiel nástup druhej generácie Touarega. Odľahčený o 200 kilogramov, vybavený najmodernejšími technológiami, sa stal najinovatívnejším vozidlom značky Volkswagen od jej vzniku. Ako vôbec prvý model nesúci logo Volkswagen prišiel Touareg na trhy aj vo verzii Hybrid. Bratislavský závod VW SK sa tak v apríli 2010 stal vôbec prvým zo závodov koncernu Volkswagen, ktorý začal so sériovou výrobou hybridného vozidla.

Jeho výroba výrazne zmenila tvár bratislavského závodu VW SK. V roku 2002 pribudli úplne nová montážna hala o rozlohe 21 futbalových ihrísk a nová karosáreň s laserovými automatickými zváracími stanicami. V areáli bola vybudovaná aj lanovka, skonštruovaná ako prototyp špeciálne pre VW SK, ktorá preváža vozidlá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť.

Spomedzi 11 modelov automobilov, ktoré sa v závode VW SK v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vyrábali alebo vyrábajú, Touarega s počtom 777.000 vyrobených kusov predstihol iba Volkswagen Polo, ktorý sa v Bratislave vyrábal v rokoch 1999 až 2007.

Volkswagen dodal v 1. polroku na trh 2,91 milióna áut s emblémom VW
Koncern Volkswagen dodal v 1. polroku na trh rekordný počet svojich vozidiel s emblémom VW. Informuje DPA. Najväčšia európska automobilka ich podľa dnešnej správy predala 2,91 milióna. Výsledok je medziročne lepší o 4,4 %. Kým ázijský trh s osobnými vozidlami dosahuje výrazné prírastky, v Európe pokračuje v sektore viditeľný pokles záujmu o automobily.

Šéf odbytu VW Christian Klingler predpokladá, že situácia pre automobilky sa na svetovom trhu nezlepší ani v 2. polroku a najmä v Európe sa bude prejavovať silná neistota.