Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Volkswagen uzatvoril v Kanade dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Volkswagen plánuje v spolupráci s ďalšími firmami postaviť v Európe do konca roka 2030 šesť veľkých závodov na batérie s kapacitou približne 240 gigawatthodín.

Ottawa/Berlín 23. augusta (TASR) - Najväčšia európska automobilka Volkswagen zvyšuje svoje úsilie zabezpečiť si adekvátny prístup ku kľúčovým surovinám na výrobu batérií. Šance ponúka Kanada, s ktorou automobilka uzatvorila dohodu o spolupráci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako agentúra uviedla, k podpisu memoranda o porozumení došlo počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza a delegácie predstaviteľov nemeckých podnikov v Kanade. Žiadne finančné detaily však zverejnené neboli.

Volkswagen plánuje v spolupráci s ďalšími firmami postaviť v Európe do konca roka 2030 šesť veľkých závodov na batérie s kapacitou približne 240 gigawatthodín. Zároveň plánuje výstavbu závodu v Severnej Amerike, pre ktorý v súčasnosti hľadá vhodnú lokalitu. Závody na výrobu batérií sú základom úsilia firmy predstihnúť amerického výrobcu elektromobilov Tesla a stať sa najväčším predajcom elektromobilov na svete.

Na základe dohody s Kanadou chce Volkswagen prehĺbiť spoluprácu aj s tamojším ťažobným sektorom. Nevylučuje ani získanie podielov v miestnych ťažobných firmách s cieľom zabezpečiť si dobrú pozíciu pri dodávkach kľúčových surovín. Memorandum o spolupráci zahrnuje aj zvýšenie produkcie takzvaných katódových materiálov, ktoré zahrnujú oxidy niklu, kobaltu a hliníka (NCA) a oxidy niklu, kobaltu a horčíka (NCM).