Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Európska únia rieši hospodárske oživenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prepracovaný viacročný finančný rámec, ako aj plán obnovy pod názvom EÚ budúcej generácie, predstavila komisia 27. mája.

Brusel 2. júla (TASR) – O súčasnej najvyššej priorite Európskej únie – dosiahnuť v nasledujúcich týždňoch rýchlu a ambicióznu dohodu o európskom balíku na hospodárske oživenie – bude v stredu hovoriť predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej krajina aktuálne prebrala polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Plán na dosiahnutie hospodárskej obnovy a odolnosti, ako aj podoba a výška budúceho sedemročného rozpočtu EÚ (2021 – 2027) budú hlavnou témou rokovaní šéfov štátov a vlád na mimoriadnom summite Únie, ktorý sa uskutoční v Bruseli v dňoch 17. a 18. júla.

Von der Leyenová vo svojej štvrtkovej správe pre médiá ďalej pripomenula, že eurokomisia predložila návrhy, ktoré dôrazne reagujú na potreby obnovy Európy a mali by vytvoriť základy udržateľnejšej a odolnejšej európskej ekonomiky pre budúce generácie.

Prepracovaný viacročný finančný rámec, ako aj plán obnovy pod názvom EÚ budúcej generácie, predstavila komisia 27. mája.

Odvtedy boli návrhy Európskej komisie predmetom intenzívnych rokovaní s Európskym parlamentom a Radou EÚ a prostredníctvom júnového videosummitu EÚ hovorili o nich aj premiéri a prezidenti členských krajín.

„Konštruktívne výmeny názorov ukázali na spoločné odhodlanie konať na podporu oživenia Európy i na spoločný pohľad na mnohé aspekty tohto balíka. Rýchle dosiahnutie dohody je rozhodujúce," skonštatovala von der Leyenová.

Zároveň však upozornila, že na rýchle a úspešné dokončenie tejto práce bude potrebné silné politické vedenie, úzka koordinácia medzi inštitúciami EÚ a plné zapojenie Európskeho parlamentu.

Šéfka exekutívy EÚ zdôraznila, že v súlade s pravidlami Zmluvy o fungovaní EÚ pozvala na 8. júla Sassoliho, Michela a Merkelovú na stretnutie, na ktorom spolu zhodnotia doterajší pokrok debát o pláne obnovy a pripravia sa na ďalšie intenzívne politické rokovania, ktoré krajiny EÚ ešte len čakajú.

„Našou spoločnou zodpovednosťou je okamžité dokončenie tohto balíka na obnovu a dokázať všetkým Európanom, že Únia je pripravená konať v prospech všetkých," odkázala von der Leyenová.