Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

VSD uskutočnila inšpekčný let dronu bez vizuálneho kontaktu pilota

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Dron vyštartoval z Elektrickej stanice v Lemešanoch v Prešovskom okrese. Pilot riadil jeho let na diaľku z dispečingu v Košiciach.

Košice 23. mája (TASR) - Na Slovensku v stredu (22. 5.) prvýkrát oficiálne vyštartoval dron bez priameho vizuálneho kontaktu pilota a z vlastnej dokovacej stanice. Monitoroval vzdušné elektrické vedenie veľmi vysokého napätia. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD) Andrea Forbergerová s tým, že VSD ako prvá na Slovensku a v energetike získala od Dopravného úradu oprávnenie na prevádzku dronov v režime BVLOS, teda za hranicou vizuálnej viditeľnosti.

Dron vyštartoval z Elektrickej stanice v Lemešanoch v Prešovskom okrese. Pilot riadil jeho let na diaľku z dispečingu v Košiciach. Počas približne deväťkilometrovej misie na trati Lemešany - Ruské Pekľany a späť zdokumentoval 21 stožiarov aj fotograficky, aby ich neskôr prenechal umelej inteligencii na ďalšie analyticko-vyhodnocovacie účely o stave distribučnej sústavy v tejto lokalite. Prúdová dráha bola kontrolovaná termovíznou kamerou.

Ako uviedol člen predstavenstva a prevádzkový riaditeľ VSD Marcel Fitere, drony v energetike už nie sú úplnou novinkou. Uvedeným povolením však opäť povýšili ich využitie v praxi. Môžu pomôcť napríklad zmapovať situáciu v nepriechodnom teréne po kalamite či odbremeniť lezcov na stĺpy a pochôdzkarov od fyzickej kontroly elektrických vedení. "S termovíznymi kamerami vieme s pomocou dronov zisťovať aj inak neviditeľné poškodenia vodičov a prúdových spojov, a tak predchádzať výpadkom v distribúcii," povedal s tým, že portfólio využitia sa aj uvedeným letom rozširuje.

Vedúci oddelenia bezpilotného letectva a UTM Dopravného úradu Nofal Kattan potvrdil, že ide o prvé vydané povolenie tohto druhu v energetike a na Slovensku. "Aj naša krajina sa zaradila medzi iné, oveľa väčšie a silnejšie krajiny v európskom priestore, ktoré takého hypermoderné technológie využívajú. Pritom ani v samotnej Európe nejde o bežnú prax, takýchto povolení typu G03 je skutočne aj na celom starom kontinente len zopár," skonštatoval.

"Píšu sa tu dejiny dronistiky na Slovensku," tvrdí riaditeľ asociácie Mám dron Rastislav Sopko, podľa ktorého sa tak otvárajú aj obchodné príležitosti a služby pre všetky odvetvia.

VSD patrí podľa Forbergerovej k lídrom v oblasti využívania dronov v slovenskej energetike. Aktuálne má 18 vyškolených pilotov z radov zamestnancov a ďalších desať je vo výcviku. Spolu disponuje viac ako 20 bezpilotnými zariadeniami, pričom majú spolu s vyškolenými zamestnancami na ich používanie pribúdať.