Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

VSE Holding a odborová organizácia ukončili kolektívne vyjednávanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na základe ukončeného kolektívneho vyjednávania sa majú okrem iného zvýšiť aj náhrady za pohotovosť zamestnancov či príspevok na stravovanie, čím sa doplatok zamestnanca sa zníži.

Košice 19. februára (TASR) – Ročná mzda zamestnancov Skupiny Východoslovenská energetika (VSE) Holding porastie o tri percentá. Ide o jednu z dohodnutých mzdových a sociálnych garancií, ktoré vyplývajú z Podnikovej kolektívnej zmluvy (PKZ) na obdobie rokov 2020 - 2022. V utorok (18. 2.) ju schválilo predstavenstvo firmy. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová s tým, že formálne sa tak ukončil proces vyjednávania a zástupcovia spoločnosti i odborovej organizácie môžu pristúpiť k podpisu zmluvy.

Na základe ukončeného kolektívneho vyjednávania sa majú okrem iného zvýšiť aj náhrady za pohotovosť zamestnancov či príspevok na stravovanie, čím sa doplatok zamestnanca sa zníži. „Pre našich zamestnancov i celkovo pre našu spoločnosť je veľmi dôležité, že sme mzdové a sociálne istoty dohodli na nasledujúce tri roky,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Thomas Hejcman.

Rokovania sa začali v septembri 2019, posledné rozhodnutia padli v prvej polovici februára tohto roku. Pôvodná PKZ bola platná do 31. decembra 2019, nová nadobudne platnosť dňom jej podpisu. Spoločnosť tvrdí, že sa pridáva k prvým energetickým firmám, ktorým sa v tomto období kolektívnych vyjednávaní podarilo uzatvoriť vlastnú PKZ. „Vďaka včasnému ukončeniu vyjednávania bude účinná spätne k 1. januáru 2020,“ dodal Hejcman.

Kľúčovými témami rokovaní boli mzdové úpravy a mzdové zvýhodnenia. Vyjednávanie ovplyvňovali zmeny legislatívy, Kolektívna zmluva vyššieho stupňa i vnútorné potreby Skupiny VSE Holding. „Som rád, že náš dialóg so zástupcami základnej organizácie Energeticko-chemického odborového zväzu bol konštruktívny a bez zbytočných prieťahov,“ uviedol.

Spoločnosť dodáva, že jej manažment vstupoval do rokovaní s ambíciami vytvoriť modernú PKZ inšpirovanú aktuálnymi trendmi na trhu práce a v starostlivosti o zamestnancov. Zámerom bolo tiež dodržať princíp spravodlivosti a férovosti pri zostavovaní balíkov benefitov pre všetky skupiny zamestnancov. „Samozrejme, pristupovali sme k riešeniam zodpovedne a s prihliadnutím na budúci vývoj,“ vysvetlil Hejcman.