Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VšZP aj Dôvera ZP sú po treťom kvartáli stále v strate

Na ilustračnej foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

PR špecialista Dôvery ZP Matej Štepianský uviedol, že hospodársky výsledok zdravotnej poisťovne za obdobie január až september tohto roku je mínus 17,4 milióna eur.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromná Dôvera zdravotná poisťovňa (ZP) sú aj po treťom kvartáli stále v strate. Naopak, Union ZP je v kladných číslach. Vyplýva to z výsledkov ich hospodárenia, ktoré poskytli pre TASR.

"Výsledok hospodárenia VšZP k 30. septembru kumulatívne je strata vo výške mínus viac ako 7,7 milióna eur. Vlastné imanie je vyššie ako 53,1 milióna eur," uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

PR špecialista Dôvery ZP Matej Štepianský zasa uviedol, že hospodársky výsledok zdravotnej poisťovne za obdobie január až september tohto roku je mínus 17,4 milióna eur. "Ako sme už uviedli, ide o očakávaný vývoj vzhľadom na to, že finančné zdroje systému nezodpovedali požiadavkám poskytovateľov a vyšším platbám za zdravotnú starostlivosť," komentoval.

Union ZP zostala aj po treťom kvartáli v kladných číslach. "Ku koncu septembra 2019 Union ZP mala kladný hospodársky výsledok vo výške približne 3,5 milióna eur," informoval o tom jej hovorca Matej Neumann.

Zdravotným poisťovniam však ešte v rámci dofinancovania poputuje 90 miliónov eur. Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte minulý týždeň po tom, ako ju odsúhlasil parlament, prináša zvýšenie platby za poistencov štátu na päť percent do konca roka 2019.

Dofinancovanie všetky tri zdravotné poisťovne vítajú.