Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

VAŇO: Európu čaká na prelome rokov výrazné ekonomické ochladenie

Hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Vaňo upozorňuje predovšetkým na geopolitické riziká, ktoré negatívne vplývajú na starý kontinent ako sú obchodná vojna medzi EÚ a Ruskom, situácia na Blízkom Východe, či rozširovanie pandémie ebola.

Bratislava 30. októbra (TABLET.TV) - Slovenská ekonomika očakáva v tomto a v rokoch 2015 a 2016 viac ako dvojpercentný ekonomický rast. Z eurozóny však prichádzajú zlé správy, ktoré sa týkajú podnikateľskej dôvery a poklesu objednávok v priemysle. Či na vývoj môže doplatiť slovenská ekonomika sa v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz Richard Kvasňovský rozprával s hlavným analytikom Sberbank Vladimírom Vaňom.

Takzvané mäkké ekonomické ukazovatele v eurozóne a predovšetkým v Nemecku, ako je indikátor ekonomickej dôvery a počet objednávok , ukazujú na to, že vyhliadky európskej ekonomiky sa zhoršujú. Vaňo upozorňuje predovšetkým na geopolitické riziká, ktoré negatívne vplývajú na starý kontinent ako sú obchodná vojna medzi EÚ a Ruskom, situácia na Blízkom Východe, či rozširovanie pandémie eboly. „Európu čaká výrazné ekonomické ochladenie na prelome rokov 2014 a 2015. Krajiny eurozóny sa môžu opäť dostať do stagnácie,“ zdôraznil Vaňo.