Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VVS a Košice podpísali memorandum, mesto prejavilo záujem o dlhopisy

Foto: TASR/AP

Mesto Košice je v súčasnosti najväčším minoritným akcionárom VVS s podielom 20,44 % na základnom imaní.

Košice 29. decembra (TASR) - Mesto Košice má záujem rokovať o dlhopisovom programe Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) a nevylučuje, že sa doň zapojí. Podobne má záujem aj o ďalšie programy, ktoré inicioval Klub akcionárov VVS. Vyplýva to z Memoranda o vzájomnom porozumení a spolupráci, ktoré podpísali zástupcovia VVS a mesta Košice, o čom vo štvrtok informoval Klub akcionárov VVS.

"Mesto Košice patrilo v minulosti skôr ku kritikom vodární, ale na základe rokovaní, ktoré sme absolvovali verím, že pripravované kroky si získavajú dôveru a aj podporu okrem jeho vedenia i poslancov mestského zastupiteľstva," povedal člen správnej rady klubu akcionárov a člen predstavenstva VVS Daniel Kratky. Ak by došlo v maximálnej miere k využitiu všetkých benefitov VVS, prínos pre mesto by podľa neho mohol dosiahnuť hneď v prvý rok až 1,3 milióna eur, a to každoročne. "O podobnej spolupráci bude VVS, samozrejme, rokovať aj s ďalšími akcionármi," doplnil.

Košice podľa tlačovej správy majú tiež záujem rokovať o téme výkupu vlastných akcií spoločnosťou VVS, zavedenia takzvaných zamestnaneckých akcií a tiež o zámere VVS rozšíriť oblasti podnikania aj do segmentov, ktoré nie sú regulované Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na druhej strane vodárne prejavili ochotu poskytnúť Košiciam bonifikáciu z poplatku za odvod dažďovej vody a ďalších služieb. Bonifikácia vo výške 15 % by sa mala týkať nielen mesta Košice, ale aj niektorých podnikov a organizácií s účasťou mesta. Vodárne sú ďalej pripravené spolupracovať na Koncepcii rozvoja mesta Košice v oblasti tepelnej energetiky svojím pripravovaným zeleným projektom tepelných čerpadiel.

Mesto Košice je v súčasnosti najväčším minoritným akcionárom VVS s podielom 20,44 % na základnom imaní. Vzhľadom na finančnú náročnosť dlhopisového programu sa v prvom kole počíta s vydaním emisie dlhopisov pre akcionárov majúcich podiel na základnom imaní vodární v rozsahu maximálne 30 %.