Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VVS žiada o zastropovanie cien aj pre vodárenský sektor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Podľa generálneho riaditeľa VVS Stanislava Prcúcha bolo dôležité, aby akcionári podporili návrh na uvedené regulačné obdobie, hoci cena sa zvýši až od nového roka, keďže zatiaľ chýba vyhláška.

Košice 21. septembra (TASR) - Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) žiada o zastropovanie cien aj pre vodárenský sektor. Vodárne o tom TASR informovali po stredajšom mimoriadnom valnom zhromaždení. Akcionári schvaľovali zmeny cien, podporili návrh na regulačné obdobie 2023 až 2027.

Rokovali o cenách za distribúciu a dodávku vody verejným vodovodom, odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou a za pripojenie na verejnú kanalizáciu. Podľa generálneho riaditeľa VVS Stanislava Prcúcha bolo dôležité, aby akcionári podporili návrh na uvedené regulačné obdobie, hoci cena sa zvýši až od nového roka, keďže zatiaľ chýba vyhláška. "Bol schválený mechanizmus nielen jej zvýšenia, ale aj zníženia, ak sa situácia s infláciou, energiami ustáli. Predbežne sa očakáva nárast o pár desiatok centov, konečné slovo má však Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO)," uviedol.

VVS pripomína, že vodárenské spoločnosti potrebujú elektrickú energiu pri všetkých procesoch dodávky pitnej vody, ako aj čistenia odpadových vôd. Na distribúciu sú zas potrebné vysokovýkonné čerpadlá, ktoré fungujú na elektrickú energiu. Predseda Dozornej rady VVS Stanislav Hreha doplnil, že ak by nedošlo zo strany ÚRSO k zvýšeniu cien za vodné a stočné, vodárenské spoločnosti nebudú môcť fungovať. "Preto žiadame zodpovedných, aby došlo aj pre vodárenský sektor k zastropovaniu cien, aby na elektrickú, umelo vytvorenú bublinu nedoplácali obyvatelia Slovenska," dodal.

Akcionárov vodárne podľa VVS informovali aj o návrhu opatrení na stabilizáciu zamestnaneckých vzťahov, ako aj vzťahov s akcionármi a vytváranie možností pre ďalšie zdroje príjmov VVS mimo regulovanej činnosti.