Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Výber daní v tomto roku bude o 0,3 % HDP nižší, než sa čakalo

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rast ekonomiky Slovenska sa výraznejšie neodrazí na raste daňových príjmov, nakoľko je ťahaný najmä exportom.

Bratislava 27. júla (TASR) - Daňové príjmy sa v nasledujúcich rokoch napriek vyššiemu ekonomickému rastu nezvýšia. Ukázala to najnovšia prognóza daňových a odvodových príjmov verejnej správy SR na roky 2012 až 2015 od Ministerstva financií (MF) SR.

"Výsledok daňovej prognózy nás nepríjemne prekvapil a urobí nám to škrt cez rozpočet v tomto roku aj v budúcom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Horší vývoj rozpočtu by malo riešiť mimoriadne rokovanie vlády SR


Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) požiadal premiéra Roberta Fica o zvolanie mimoriadneho rokovania vlády SR.
"Budeme na ňom hovoriť o vzniknutej situácii aj v roku 2012, aj o problémoch, ktoré sa týkajú rozpočtu na rok 2013," informoval na dnešnej tlačovej konferencii na pôde rezortu financií Kažimír.
Oproti poslednej prognóze z februára tohto roku by sa mali daňové a odvodové príjmy do roku 2015 znížiť každoročne o 0,2 až 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom na tento rok sa aktuálne počíta s nižším výberom o 0,3 % HDP, čo predstavuje 222 miliónov eur. Kalkulácie však nezahŕňajú zmeny legislatívy v rámci konsolidačného balíčka vlády SR.

Najnovšia prognóza znížila predpokladaný výber daní a odvodov oproti schválenému rozpočtu na tento rok o 246 miliónov eur. Na budúci rok sa predpokladá výpadok 320 miliónov eur.

Rast ekonomiky Slovenska sa výraznejšie neodrazí na raste daňových príjmov, nakoľko je ťahaný najmä exportom. Jeho vplyv na daňové základne bude len mierny, a to približne 0,1 % HDP. Naopak, negatívny príspevok k najnovšej prognóze mali aktualizácia plnenia daní v tomto roku, stagnujúci výnos spotrebnej dane z minerálnych olejov a najmä neistý vývoj dane z pridanej hodnoty (DPH).

Minister financií SR Peter Kažimír.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Najdôležitejším faktorom výpadku je prepad v prognóze dane z pridanej hodnoty. Predstavuje mínus 208 miliónov eur v roku 2012 a až 257 miliónov eur v roku 2013," konštatoval Kažimír.

Na DPH sa vybralo menej najmä pre nesúlad rastu výberu tejto dane s rastom ekonomiky Slovenska a takisto v dôsledku neštandardných operácií s nadmernými odpočtami DPH, ktorá sa udiali na Finančnej správe (FS) SR. Malo ku ním dôjsť na prelome rokov 2011 a 2012, čiže aj v období, keď mala FS problém s informačným systémom.


Tu bude player