Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výchova detí znižuje dôchodkový vek prednostne ženám

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Mužom sa dôchodkový vek z tohto dôvodu znižuje len vtedy, ak starostlivosť o dieťa nie je možné zohľadniť žene.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Od začiatku januára budúceho roka bude dôchodkový vek známy pre všetkých poistencov Sociálnej poisťovne. Zmena doteraz platnej právnej úpravy veku odchodu do dôchodku súvisí s prijatím ústavného zákona o tzv. dôchodkovom strope.

"Naďalej platí, že nárok na starobný dôchodok vzniká, ak bol poistenec dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Ten sa určuje v rokoch a mesiacoch a závisí od roku narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí," informuje o tom Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Pokiaľ ide o tretí faktor, výchova dieťaťa ako veková podmienka sa pri spisovaní žiadosti o dôchodok zohľadňuje prednostne ženám. Mužom sa dôchodkový vek z tohto dôvodu znižuje len vtedy, ak starostlivosť o dieťa nie je možné zohľadniť žene. Príkladom takejto situácie môže byť úmrtie ženy pred dovŕšením dôchodkového veku, čiže ak muž vychovával deti po smrti ich matky.

Dôchodkový vek platný po 31. decembri 2019 je uvedený v tabuľke, ktorá je prílohou zákona o sociálnom poistení. Nájsť ju možno aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne.