Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Ekonomika

Vydávanie cestovných pasov v Nemecku sa pred letom výrazne oneskoruje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

V prvých štyroch týždňoch roka počet žiadostí o vydanie cestovných pasov mimoriadne prudko vzrástol a spoločnosť Bundesdruckerei prvýkrát vo svojej histórii zaevidovala viac ako 600.000 objednávok.

Berlín 18. mája (TASR) - Vydávanie cestovných pasov v Nemecku sa pred nastupujúcou letnou sezónou výrazne oneskoruje. Štátny tlačiarensky podnik Bundesdruckerei, ktorý zodpovedá za výrobu pasov a občianskych preukazov, totiž nie je schopný dokončiť všetky objednávky v obvyklom čase z dôvodu mimoriadne vysokého dopytu, oznámilo v piatok nemecké ministerstvo vnútra. V súčasnosti je tak potrebných približne päť až šesť pracovných dní navyše. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V prvých štyroch týždňoch roka počet žiadostí o vydanie cestovných pasov mimoriadne prudko vzrástol a spoločnosť Bundesdruckerei prvýkrát vo svojej histórii zaevidovala viac ako 600.000 objednávok. Hoci objednávanie podlieha cyklickým výkyvom, tento nárast je podľa ministerstva výnimočný a pravdepodobne odráža skutočnosť, že počas pandémie vzhľadom na obmedzenia pri cestovaní na dlhé vzdialenosti väčšine ľudí postačoval občiansky preukaz.

Dodacia lehota pre pasy sa predĺžila na približne 18 pracovných dní. K tomu sa ešte pridáva čas na spracovanie na miestnych úradoch, preto sa podľa hovorkyne ministerstva vnútra v súčasnosti predpokladá čakacia lehota najmenej štyri týždne od objednania. V prípade občianskych preukazov sa lehota nezmenila, na ich vydanie sa naďalej čaká približne dva týždne od podania žiadosti.