Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výdavky aj príjmy domácností v USA sa v auguste zvýšili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Osobný príjem Američanov v auguste pokračoval v raste, aj keď pomalším tempom, ktoré mierne zaostalo za odhadmi analytikov.

Washington 1. októbra (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA aj príjmy domácností v auguste vzrástli. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov výdavky domácností, ktoré sa podieľajú viac ako dvoma tretinami na ekonomickej aktivite USA, v auguste vzrástli o 0,8 % oproti júlu, keď po revízii medzimesačne klesli o 0,1 %. Prekonali aj odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpnu o 0,6 % po pôvodnom zvýšení o 0,3 % v júli pred revíziou.

To signalizuje, že americká ekonomika v auguste ožila po spomalení začiatkom leta v dôsledku šírenia variantu delta nového koronavírusu.

Ministerstvo uviedlo tiež, že rast výdavkov na potraviny a nápoje a iný tovar krátkodobej spotreby bol čiastočne kompenzovaný znížením výdavkov na motorové vozidlá a ich súčiastky, keďže toto odvetvie zápasí s nedostatkom komponentov.

Ďalšie údaje ukázali, že aj osobný príjem Američanov v auguste pokračoval v raste, aj keď pomalším tempom, ktoré mierne zaostalo za odhadmi analytikov.

Konkrétne sa osobný príjem Američanov v auguste zvýšil medzimesačne o 0,2 % po náraste o 1,1 % v júli, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa jeho rast spomalí na 0,3 %.