Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Výdavky amerického stavebného sektora v júni vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa stavebné výdavky v júni zvýšili o 8,2 % po májovom poklese o 0,2 %.

Washington 2. augusta (TASR) - Výdavky amerického stavebného sektora v júni ožili a stúpli po májovom poklese vďaka nárastu výdavkov na súkromné projekty, zatiaľ čo výstavba vo verejnom sektore sa znížila. Ukázali to v pondelok najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

Podľa ministerstva sa výdavky na stavebníctvo v USA v júni zvýšili o 0,1 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,552 bilióna USD (1,30 bilióna eur) oproti máju, keď medzimesačne klesli o 0,2 %. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpnu viac, o 0,4 %.

Výdavky na súkromné projekty pritom v júni stúpli o 0,4 %, pričom výdavky na bytové projekty sa zvýšili o 1,1 % a na výstavbu rodinných domov vzrástli o 1,8 %. Výdavky na verejnú výstavbu sa však znížili o 1,2 %.

V medziročnom porovnaní sa stavebné výdavky, ktoré predstavujú menej ako 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) USA, v júni zvýšili o 8,2 % po májovom poklese o 0,2 %.

Napriek tomu, že dopyt po bývaní je naďalej značný, nárast nákladov na stavebný materiál, najmä na drevo, obmedzuje schopnosť staviteľov urýchliť výstavbu, čo zvyšuje ceny domov a brzdí predaj.