Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výdavky britských spotrebiteľov klesli v najprudšie za viac než rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako uviedla šéfka BRC Helen Dickinsonová, najhoršie dopadli v máji predajcovia nábytku a elektroniky a ďalších drahších výrobkov.

Londýn 7. júna (TASR) - Britskí spotrebitelia znížili minulý mesiac svoje výdavky najprudšie od začiatku minulého roka, keď ich ovplyvnil lockdown v dôsledku opätovného zvýšenia počtu infikovaných novým koronavírusom. Uviedlo to v najnovšom prieskume Britské konzorcium maloobchodu (British Retail Consortium, BRC), ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

Konzorcium uviedlo, že výdavky v maloobchode klesli v máji medziročne o 1,1 %, čo predstavuje najvýraznejší pokles od januára minulého roka. Údaj predstavuje výrazné zhoršenie v porovnaní s vývojom v apríli, v ktorom sa spotrebiteľské výdavky znížili medziročne o 0,3 %.

Ako uviedla šéfka BRC Helen Dickinsonová, najhoršie dopadli v máji predajcovia nábytku a elektroniky a ďalších drahších výrobkov. Naopak, predajcovia odevov a kozmetiky zaznamenali rast tržieb, za čím sú najmä prípravy spotrebiteľov na leto a dovolenkové obdobie.

Údaje od poskytovateľa kreditných a debetných kariet Barclaycard, ktoré zahrnujú omnoho viac spotrebiteľských položiek než BRC, ukázali, že výdavky v máji vzrástli medziročne o 9,3 %. Pod rast sa podpísali najmä zvýšené životné náklady, čiastočne však aj výdavky spojené s cestovaním.

Výdavky na esenciálne produkty vzrástli o 4,8 %. Na druhej strane, údaje Barclaycard potvrdili údaje BRC pri položkách ako nábytok, kde aj podľa Barclaycard sa výdavky znížili.