Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výdavky japonských domácností aj v septembri medziročne klesli

Ilusttračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto údaje naznačujú, že Japonsko potrebuje podporiť domácu spotrebu, keďže globálna kríza v dodávateľských reťazcoch tvrdo zasahuje ekonomiky závislé od exportu.

Tokio 5. novembra (TASR) - Výdavky japonských domácností aj v septembri klesli, keďže spotrebitelia naďalej menej utrácali pre obmedzenia spojené s pandémiou ochorenia COVID-19. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že výkon tretej najväčšej svetovej ekonomiky sa v 3. štvrťroku znížil. Ale objavili sa už aj náznaky zlepšenia ku koncu roka.

Podľa údajov, ktoré v piatok zverejnila vláda v Tokiu, spotrebiteľské výdavky v septembri medziročne klesli o 1,9 %. Tempo ich poklesu sa však zmiernilo z augustových 3 % a bolo tiež menšie ako 3,9 %, ktorí očakávali analytici.

Tieto údaje naznačujú, že Japonsko potrebuje podporiť domácu spotrebu, keďže globálna kríza v dodávateľských reťazcoch tvrdo zasahuje ekonomiky závislé od exportu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy výdavky japonských domácností v septembri vzrástli, prvýkrát za päť mesiacov, a to až o 5 %. Aj tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí predpovedali ich zvýšenie o 2,8 %.

Počet nových prípadov nákazy novým koronavírusom sa v septembri znížil po tom, čo v auguste dosiahol rekordnú úroveň. Vláda koncom septembra zrušila niektoré obmedzenia, ale kratšie otváracie hodiny reštaurácií a limity na veľké podujatia zostali v Tokiu a ďalších husto obývaných mestách v platnosti až do konca októbra.

Mnohí analytici preto očakávajú, že japonská ekonomika v 3. štvrťroku klesla. Priemerný odhad počíta so znížením hrubého domáceho produktu (HDP) za júl až september medziročne o 0,8 %.