Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výdavky v americkom stavebníctve rástli v apríli slabšie,než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepriaznivý vývoj vo verejnom sektore čiastočne kompenzoval súkromný sektor, v rámci ktorého sa výdavky zvýšili o 0,5 %.

Washington 1. júna (TASR) - Výdavky v americkom stavebnom sektore v apríli vzrástli, tempo rastu však bolo omnoho slabšie, než sa čakalo. Dôvodom bol najmä pokles výdavkov vo verejnom sektore. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje amerického ministerstva obchodu.

Výdavky v americkom stavebníctve vzrástli v apríli o 0,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,745 bilióna USD (1,63 bilióna eur). V marci rast dosiahol po revízii smerom nahor 0,3 %. Analytici pritom počítali so zrýchlením rastu výdavkov na 0,5 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za marec, ktoré poukazovali na rast výdavkov v stavebníctve o 0,1 %.

Výsledky za apríl ovplyvnili najmä výdavky vo verejnom sektore, ktoré zaznamenali pokles o 0,7 %, a to najmä pre nižšie výdavky na výstavbu škôl. Tie klesli tiež o 0,7 %. Klesli aj výdavky na výstavbu diaľnic, avšak iba o 0,1 %. Nepriaznivý vývoj vo verejnom sektore čiastočne kompenzoval súkromný sektor, v rámci ktorého sa výdavky zvýšili o 0,5 %.