Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Výdavky v americkom stavebníctve vo februári nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Analytici očakávali, že výdavky sa oproti predchádzajúcemu mesiacu meniť nebudú.

Washington 4. apríla (TASR) - Výdavky v americkom stavebnom sektore zaznamenali vo februári nečakaný pokles, aj keď rozsah poklesu bol iba mierny. Poukázali na to začiatkom tohto týždňa zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu. Informoval o tom server RTTNews.

Výdavky v americkom stavebníctve klesli vo februári o 0,1 % na ročnú mieru 1,844 bilióna USD (1,70 bilióna eur). V predchádzajúcom mesiaci zaznamenali po revízii smerom nahor rast o 0,4 %. Analytici očakávali, že výdavky sa oproti predchádzajúcemu mesiacu meniť nebudú. Vychádzali pritom z pôvodných údajov za január, ktoré poukazovali na pokles výdavkov o 0,1 %.

Pod mierny pokles výdavkov v americkom stavebnom sektore sa podpísal najmä vývoj v rámci verejného sektora. Výdavky v tejto oblasti sa znížili o 0,2 %, keď ich objem na výstavbu škôl klesol o 0,9 %. Výdavky na výstavbu diaľnic sa síce zvýšili o 0,3 %, na vykompenzovanie výrazného poklesu výdavkov na výstavbu škôl to však nestačilo. Výdavky v súkromnej sfére sa vo februári oproti januáru prakticky nemenili.

(1 EUR = 1,087 USD)