Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Výdavky v americkom stavebnom sektore vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medziročne výdavky v americkom stavebnom sektore vzrástli v októbri o 3,7 %. Za 10 mesiacov tohto roka rast dosiahol 4,3 %.

Washington 1. decembra (TASR) - Výdavky amerického stavebného sektora zaznamenali v októbri výrazný rast, pričom tempo rastu dosiahlo deväťmesačné maximum. Podpísala sa pod to najmä oblasť súkromných stavieb, rast však na rozdiel od predchádzajúceho obdobia zaznamenali aj výdavky v oblasti verejných stavieb. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu.

Ako uviedla agentúra AP, výdavky v americkom stavebníctve vzrástli v októbri medzimesačne o 1,3 %. Októbrový údaj predstavuje najvýraznejší rast výdavkov v stavebnom sektore USA od januára, keď dosiahol 2,8 %. Výsledok je lepší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom výdavkov o 0,8 %.

Pod výraznejší než očakávaný rast sa v októbri podpísali najmä výdavky v oblasti súkromných stavieb. Tie vzrástli o 1,4 %. Zvýšili sa aj výdavky v oblasti verejných stavieb, rast v tejto oblasti dosiahol 1 %.

Medziročne výdavky v americkom stavebnom sektore vzrástli v októbri o 3,7 %. Za 10 mesiacov tohto roka rast dosiahol 4,3 %.