Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výdavky v kapitole VPS v roku 2022 predstavujú 6,2 mld. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Transfer Sociálnej poisťovni na krytie deficitov základného fondu starobného poistenia je na rok 2022 rozpočtovaný v sume 400 miliónov eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Výdavky na oblasť financie pre rok 2022 predstavujú 7,7 miliardy eur. Najväčší objem z toho tvorí Všeobecná pokladničná správa (VPS), ktorej výdavky sú rozpočtované vo výške 6,2 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

V rámci výdavkov na oblasť financie sa rozpočtujú prostriedky na finančnú správu, informačné systémy riadenia verejných financií, inštitucionálnu podporu a kontrolu a výkonom auditu, Radu pre rozpočtovú zodpovednosť. V tejto oblasti sú zároveň zahrnuté výdavky kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

V kapitole VPS sú obsiahnuté výdavky štátneho rozpočtu, ktoré nesúvisia s výdavkami ostatných kapitol vrátane výdavkov spojených so správou štátneho dlhu. Výdavky kapitoly možno rozčleniť do piatich skupín, a to rezervy, finančné vzťahy súvisiace s rozpočtom Európskej únie (EÚ), výdavky spojené so správou štátneho dlhu, finančné vzťahy k Sociálnej poisťovni a ostatné výdavky.

Rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 sa rozpočtuje na rok 2022 v sume 717 miliónov eur predovšetkým v súvislosti s pretrvávajúcimi nepriaznivými vplyvmi tejto pandémie. Rezerva na výdavky v zdravotníctve v sume 220 miliónov eur sa vytvára na prípadnú potrebu dofinancovania poskytovanej zdravotnej starostlivosti prostredníctvom verejného zdravotného poistenia.

Rezerva vlády sa v roku 2022 rozpočtuje v sume 5 miliónov eur. Výšku rezervy na prostriedky EÚ a odvody EÚ v roku 2022 významne ovplyvňuje suma 326 miliónov eur rozpočtovaná na mimoriadny odvod do rozpočtu EÚ z dôvodu kompenzácie na ušlom cle. V rezerve na riešenie vplyvov legislatívnych zmien sa rozpočtujú výdavky súvisiace s legislatívnymi zmenami s negatívnym vplyvom na štátny rozpočet v roku 2022 v celkovej sume 131 miliónov eur.

Výdavky na finančné vzťahy súvisiace s rozpočtom EÚ by mali na budúci rok predstavovať 1,1 miliardy eur, najväčšiu časť z toho tvoria odvody do všeobecného rozpočtu EÚ.

Nárast výdavkov spojených so správou štátneho dlhu v roku 2022 je spôsobený rastom nominálneho dlhu v súvislosti so získavaním finančných zdrojov na zmiernenie vplyvu krízy pandémie. Pre budúci rok tieto výdavky predstavujú vyše 1 miliardy eur.

Transfer Sociálnej poisťovni na krytie deficitov základného fondu starobného poistenia je na rok 2022 rozpočtovaný v sume 400 miliónov eur.

Ostatné výdavky v kapitole VPS sa na budúci rok navrhujú v sume 1,9 miliardy eur. Túto skupinu tvoria výdavky, ktoré z hľadiska ich prierezového charakteru nie je možné rozpočtovať v iných kapitolách, alebo výdavky, ktoré majú neisté časové vymedzenie alebo výšku ich použitia. Významnú časť z nich predstavujú výdavky na vybrané investície kapitol v objeme viac ako 1 miliarda eur.

S cieľom podpory vybraných sektorov ekonomiky sa v roku 2022 rozpočtujú výdavky v celkovej sume 755 miliónov eur. V rámci výdavkov na ekonomické opatrenia a podporu ekonomiky sú alokované výdavky na doplnenie štátnych finančných aktív v sume 250 miliónov eur pre prípad vytvorenia nových finančných nástrojov v oblasti pôdohospodárstva, na zavedenie opatrení v oblasti daňovo-odvodových politík a ďalšie výdavky.

Na rok 2022 sa rozpočtujú výdavky zo štátneho rozpočtu na výkon funkcií finančnej správy v sume 328 miliónov eur. Výdavky na informačné systémy riadenia verejných financií sú rozpočtované v sume 124 miliónov eur, na inštitucionálnu podporu a kontrolu zasa vo výške 93,8 milióna eur. Výdavky Exportno-importnej banky v roku 2022 sú rozpočtované vo výške 886 miliónov eur, Slovenskej konsolidačnej v sume 11,2 milióna eur. Na zabezpečenie činnosti Úradu pre dohľad nad výkonom auditu je vyčlenených 1,49 milióna eur. Celkové výdavky Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť na rok 2022 sú rozpočtované na 3,32 milióna eur.