Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VYHLÁSENIE SLOVENSKEJ LEKÁRNICKEJ KOMORY

Bez popisu Foto: Slovenská lekárnická komora

Zabudnutá Gorila sa vracia – cez vernostné systémy v lekárňach...

Bratislava 20. novembra (TASR-OTS) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) ako jediná profesijná organizácia lekárnikov na Slovensku vyjadruje znepokojenie nad silnejúcimi tlakmi zo strany prevádzkovateľa siete lekární Dr. Max, ktorým je finančná skupina neslávne známa z kauzy Gorila, obrániť si svoje zisky zo stále rastúceho obchodu s liekmi. V tejto snahe spomenutej skupine pomáhajú prostredníctvom veľkej miery manipulácie a nevyváženého informovania aj niektoré, najmä elektronické médiá, v ktorých zaznievajú takmer výhradne iba hlasy proti zrušeniu vernostných systémov, a to najmä zo strany zástupcov a zástancov Penty.

Slovenská lekárnická komora oceňuje návrh ministerstva zdravotníctva novelizovať zákon o liekoch a v rámci neho aj ambíciu zrušiť v roku 2011 účelovo zavedené vernostné systémy. Tento krok, ktorý tak prekáža zástupcom spomínanej siete lekární, vníma komora ako krok správnym smerom tak pre štandardizáciu situácie v celom odvetví slovenského lekárenstva, ako aj pre pacientov.
Slovenská lekárnická komora je presvedčená, že zrušenie a nie kozmetická modifikácia vernostných systémov výrazným spôsobom zníži spotrebu liekov u nás. Len v období rokov 2005-2009, keď boli na Slovensku vernostné systémy povolené, stúpla vo finančnom vyjadrení spotreba liekov o takmer 70%!

Slovenská lekárnická komora je za to, aby doplatky za lieky na Slovensku prestali stúpať a aby sa znížili. To by sa však malo diať nie prostredníctvom vernostných systémov, ale prostredníctvom dlhodobo vyváženej legislatívnej politiky štátu, v ktorom bude rezort klásť dôraz na odbornosť, a nie na obchod v lekárenstve a v ktorom budú rásť poplatky za lieky zo strany zdravotných poisťovní, a nie občanov.

Vernostné systémy na lieky na recept sú z krajín EÚ zakázané napríklad v štátoch ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Maďarsko, Írsko, Litva, Luxembursko, Poľsko, Portugalsko, Švédsko. Spolu 15 krajín EÚ vo svojej legislatíve nepovoľuje vernostné systémy a bonusy na receptové lieky!

Vedia o tomto všetkom občania? Naozaj veria tomu, že sú zámery siete Dr. Max a neslávne známej finančnej skupiny stojacej za ňou myslené úprimne? Sú po toľkej mediálnej masáži naozaj presvedčení, že tu nehrozí ohrozenie ich zdravia a likvidácia zdravej konkurencie, a to doslova za pár ušetrených centov? Tých centov, ktoré skupina vyťahuje zo zdravotného systému, tak ako vyťahuje zisk z poisťovne?

Vedia vôbec slovenskí pacienti všetko o dôveryhodnosti ich samozvaných spasiteľov? Veľa naozaj zaujímavého a faktami podloženého k tejto téme uverejnil dnes na svojom blogu viceprezident komory Ondrej Sukeľ: http://blog.etrend.sk/ondrej-sukel/2012/11/18/akosi-sme-zabudli-na-gorilu/

Občania už raz v uliciach Gorilu odmietli, no tá sa vykopnutá dverami vracia späť oknom!