Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vyhlásili výzvu pre podniky na dotácie cien energií za 360 miliónov

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman počas 78. schôdze NRSR 1. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Strop na cenu plynu stanovila vláda na 99 eur za magawatthodinu (MWh) a pri elektrine je to 199 eur/MWh.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Podniky si už môžu požiadať o štátnu pomoc s cenami energií. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo výzvu na dotácie cien elektriny a plynu v celkovej výške 359,8 milióna eur. Štát preplatí žiadateľom za mesiace august a september tohto roka 80 % z rozdielu ceny plynu a elektriny, ktorú firmy zaplatili nad stanovený strop. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval minister hospodárstva Karel Hirman.

"Spúšťame dnes schému pomoci prakticky pre všetky podnikateľské subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť," uviedol Hirman. Spresnil, že august a september vybral rezort na preplatenie časti nákladov na energie preto, lebo vtedy bol ceny najvyššie a zároveň už sú uzatvorené fakturácie zo strany dodávateľov.

Strop na cenu plynu stanovila vláda na 99 eur za magawatthodinu (MWh) a pri elektrine je to 199 eur/MWh. Hirman dodal, že výzva je pripravená tak, aby nezaťažovala podnikateľov zbytočnou byrokraciou. Najnižšia suma, ktorú rezort preplatí, je 50 eur a najvyššia 500.000 eur. Výzva sa vzťahuje na všetky sektory podnikania okrem úverových a financných inštitúcií. Podnikatelia môžu o peniaze požiadať do 22. decembra.