Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vyjednávači EP pre dlhodobý rozpočet EÚ odmietajú fínsky návrh

Na snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Návrh eurokomisie z 2. mája 2018 mal podobu 1135 miliárd eur v záväzkoch (1,11 % HNP 27 krajín EÚ), čo predstavovalo 1105 miliárd eur v platbách (1,08 % HNP).

Brusel 10. decembra (TASR) - Predbežný návrh fínskeho predsedníctva v Rade EÚ o podobe dlhodobého rozpočtu Európskej únie na roky 2021 - 2027 odsudzuje EÚ na "zlyhanie". Uviedol v utorok rokovací tím Európskeho parlamentu (EP) v správe pre médiá.

Europoslanci, ktorí sú poverení rokovaniami o viacročnom finančnom rámci (VFR) pripomenuli, že fínske predsedníctvo v utorok na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti predstavilo návrh o podobe rozpočtu na ďalšie sedemročné programovacie obdobie, kde sa hovorí aj o vlastných zdrojoch do eurorozpočtu. Podľa ich slov 19 mesiacov po návrhu predstavenom Európskou komisiou a rok po prijatí pozície EP, sa vôbec prvýkrát uvádzajú predbežné údaje pre ďalšie rokovania Rady EÚ (členské štáty). Fínsky návrh znamená konečnú podobu VFR na úrovni 1087 miliárd eur (1,087 bilióna) v platbách (1,07 % HNP 27-člennej EÚ). Pracovné dokumenty EÚ uvádzajú číselné údaje dlhodobého rozpočtu v tisíckach miliárd eur.

Návrh eurokomisie z 2. mája 2018 mal podobu 1135 miliárd eur v záväzkoch (1,11 % HNP 27 krajín EÚ), čo predstavovalo 1105 miliárd eur v platbách (1,08 % HNP). V novembri 2018 EP upozornil, že navrhovaný eurorozpočet Únii neumožní plniť si politické záväzky a reagovať na dôležité výzvy budúcnosti.

Predseda Výboru EP pre rozpočet Johan Van Overtveldt v tejto súvislosti skonštatoval, že návrh fínskeho predsedníctva výrazne zaostáva za očakávaniami europarlamentu, pokiaľ ide o splnenie záväzkov EÚ v oblasti investícií, mládeže, klímy a bezpečnosti. "Zostáva ešte veľa práce na dosiahnutí dohody," opísal situáciu.

Poslanci boli kritickí už voči návrhu eurokomisie, keď uviedli, že rozpočet v podobe 1,11 % HND EÚ na roky 2021 - 2027 je menej ako rozpočet vo výške 1,16 % na roky 2014 - 2020 (po odpočítaní príspevkov a výdavkov Spojeného kráľovstva) a odmietli výrazné škrty v oblasti politiky súdržnosti a poľnohospodárstva. EP na druhej strane vyzval na posilnenie finančných programov v oblasti mládeže, výskumu a inovácií, životného prostredia a zmeny klímy, infraštruktúry, malých a stredných podnikov, digitalizácie a sociálnych práv.

Najnovší návrh fínskeho predsedníctva podľa vyjednávačov EP neobsahuje žiadne ďalšie financovanie iniciatív ohlásených šéfkou novej Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ako napríklad Fond pre spravodlivý prechod (v súvislosti s bezuhlíkovou ekonomikou), strojnásobenie študentského programu Erasmus+ alebo program Európske záruky pre deti.

"Návrh fínskeho predsedníctva naznačuje, že program predložený Európskou komisiou nebude možné zrealizovať," skonštatoval poľský poslanec a spoluspravodajca EP pre VFR Jan Olbrycht.

EP zdôraznil, že fínske predsedníctvo sa vybralo cestou hlbších škrtov v politike súdržnosti a navrhnuté úspory znamenajú aj obmedzenie alebo zníženie objemu financií na oblasti s jasnou európskou pridanou hodnotou, kde EÚ potrebuje čeliť silnej globálnej konkurencii - výskum, energetika, digitalizácia, vesmírna politika -, ako aj na oblasti, v ktorých je Únii pridelená nová zodpovednosť - migrácia, zahraničná politika, bezpečnosť a obrana. Škrty sa rovnako dotknú aj administratívy EÚ.

Vyjednávači EP kriticky zhodnotili aj fínsky návrh na reformu dlhodobého rozpočtu v oblasti vlastných zdrojov, kde je dôraz najmä na príspevkoch jednotlivých štátov, a poukázali, že tento postoj neodráža ani priority samotnej Rady EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)