Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Výkon ekonomiky sa v 1. kvartáli medziročne nezhoršil

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

HDP medziročne vzrástol o 0,2 %, výkon ekonomiky však stále nedosiahol úroveň predpandemického roka 2019.

Bratislava 4. júna (TASR) - Výkon ekonomiky sa v 1. kvartáli tohto roka medziročne nezhoršil, hrubý domáci produkt (HDP) sa udržal tesne nad nulou. Môže za to hlavne dynamika exportu a lepšia výkonnosť významných odvetví. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. HDP medziročne vzrástol o 0,2 %, výkon ekonomiky však stále nedosiahol úroveň predpandemického roka 2019.

Rozhodujúci podiel na výsledku mal podľa štatistikov najmä rast zahraničného dopytu, ktorého dynamika z predchádzajúcich dvoch štvrťrokov zrýchlila na hodnotu medziročného rastu o 10 %.

V porovnaní so záverom minulého roka bola tvorba HDP po sezónnom očistení reálne nižšia o dve percentá.

V bežných cenách objem HDP dosiahol 21,7 miliardy eur, čo predstavuje o 0,8 % vyššiu hodnotu ako HDP v 1. štvrťroku 2020.

Podľa výrobnej metódy výpočtu HDP celkovo všetky odvetvia vyprodukovali v 1. štvrťroku hrubú pridanú hodnotu v objeme 19,5 miliardy eur. "Pokles tejto rozhodujúcej zložky HDP sa medziročne výrazne zmiernil, dosiahol iba 0,1 %. Medziročná zmena vývoja poukazuje na vyššiu odvetvovú výkonnosť, napriek tomu však bola aktivita väčšiny odvetví naďalej ovplyvňovaná pandémiou," podotkol úrad.

Celkovo z 10 odvetvových zložiek ekonomiky vykázalo medziročne nižšiu pridanú hodnotu až šesť, naopak, zvýšenie pridanej hodnoty zaznamenali štyri odvetvia.

"Výrazný, až dvojciferný medziročný pokles pridanej hodnoty sme zaevidovali najmä v umení, zábave a rekreácii o 21,9 %, ďalej v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 14,7 %, ale aj v stavebníctve o 11,6 %," podotkli štatistici.

Medziročný rast pridanej hodnoty eviduje úrad v podielovo najvýznamnejšom odvetví, priemysle (7,4 %), kde zaznamenal nárast napríklad v odvetví výroby motorových vozidiel o viac ako 35 %, v odvetví výroby a spracovania kovov o viac ako 22 %, v odvetví dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o viac ako 7 %. Pokles pridanej hodnoty sa vo viacerých priemyselných odvetviach zmiernil, najvyšší, viac ako štvorpercentný, vykázalo odvetvie výroby ostatných nekovových minerálnych výrobkov.

"V oblasti služieb sme významný, viac ako 12-percentný rast zaznamenali vo veľkoobchode okrem motorových vozidiel a motocyklov, a tiež v maloobchode o viac ako 4 %. Vzhľadom na dlhodobú platnosť opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu sa potvrdil očakávaný negatívny vývoj v činnostiach cestovných agentúr, ako aj v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, v ktorom hrubá pridaná hodnota klesla o 66 %," dodal štatistici.

Výber čistých daní z produktov bol medziročne vyšší o 2,4 %.

HDP sa tiež vyčísľuje výdavkovou a dôchodkovou metódou. Pri výdavkovej metóde štatistici uviedli, že ekonomickú aktivitu ťahal zahraničný dopyt, ktorý v 1. kvartáli medziročne vzrástol o 10 %. Saldo zahraničného obchodu dosiahlo 362,8 milióna eur. Naopak, domáci dopyt pôsobil na ekonomický rast tlmiacim efektom, v 1. kvartáli tohto roka medziročne poklesol o 4 %.

Pri dôchodkovej metóde výpočtu HDP štatistici uviedli, že odmeny zamestnancov z vytvoreného HDP tvorili takmer 9,9 miliardy eur, čo znamená v medziročnom porovnaní nárast o 0,6 %.