Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Výkonným riaditeľom zväzu pekárov bude Milan Lapšanský

Milan Lapšanský, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Lapšanský pôsobí v oblasti potravinárstva, obchodu a potravinárskej legislatívy už viac ako dve desaťročia.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) od novembra zastupuje na poste výkonného riaditeľa bývalý generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský.

Ako ďalej informoval SZPCC, Lapšanský pôsobí v oblasti potravinárstva, obchodu a potravinárskej legislatívy už viac ako dve desaťročia. Stál za projektom boja proti dvojakej kvalite potravín v EÚ, ktorý odštartovalo práve Slovensko, inicioval novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, významne zlepšil postavenie a konkurencieschopnosť výrobcov slovenských potravín.

"Mojim cieľom je zintenzívniť komunikáciu sektora smerom k verejnosti, ale aj k orgánom štátnej správy. Vzhľadom na to, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má nedostatok odborníkov a skúsených manažérov, je pochopiteľné, že nenachádza primerané riešenia. Pekári preto vyvinú aktivity na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského pekárenstva, cukrárstva i cestovinársta a budú prinášať návrhy, nielen na to, čo treba vylepšiť, ale aj riešenia, ako to urobiť," povedal Lapšanský.

"Nielen potravinárske komory, ale aj zväz pekárov, dlhodobo vyslovuje nespokojnosť s krokmi aktuálneho vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Výčitky agropotravinárskeho sektora smerujú k absentujúcej komunikácii, minimálnej úrovne podpory, nejasným a netransparentným víziám ministerstva či chýbajúcim prioritám ministerstva smerom k domácim potravinárom. Aj nečinnosť agrorezortu bola jedným z dôvodov personálneho posilnenia vedenia zväzu. Je nevyhnutné posunúť sa vpred aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s pandémiou a zvyšujúcim sa nákladom," uviedla Tatiana Lopuchová, predsedníčka SZPCC.