Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Vylúčenie konzorcia z tendra na výber mýta bolo poďa NS SR v poriadku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najvyšší súd SR sa pred vyhlásením rozsudku pýtal Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) na výklad smernice Európskeho parlamentu, pretože bola v rozpore so slovenskými zákonmi.

Bratislava 25. mája (TASR) - Vylúčenie konzorcia na čele s talianskou spoločnosťou Autostrade per Italia z tendra na elektronický výber mýta na Slovenska bolo v poriadku. Povedal to dnes Najvyšší súd (NS) SR.

V súvislosti s výberom mýta podali tri vylúčené konzorciá firiem niekoľko žalôb a minimálne päť z nich už skončilo na Najvyššom súde SR. Dnešný rozsudok, ktorý sa opiera o rozsudok Súdneho dvora Európskej únie, by mohol byť podľa zdroja zo súdu podkladom pre ďalšie rozhodnutia.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) mala na vylúčenia konzorcia z tendra tri dôvody. Prvým bol problém so zabezpečením záložnej dodávky elektrickej energie systému, potom nedodanie všetkých potrebných certifikátov a tretím dôvodom bola neprimerane nízka cena. NDS sa na posledné dva dôvody spýtala firiem, avšak s ich vysvetlením sa neuspokojila a z tendra ich vylúčila. Okrem toho, že s dôvodmi vylúčenia konzorcium nesúhlasilo, namietalo, že sa ich NDS písomne nespýtala aj na zabezpečenie záložnej dodávky elektrickej energie. Konzorcium firiem nepochodilo ani na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO), ani so žalobou na Krajskom súde v Bratislave a nakoniec ani dnes na Najvyššom súde SR.

Najvyšší súd SR sa pred vyhlásením rozsudku pýtal Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) na výklad smernice Európskeho parlamentu, pretože bola v rozpore so slovenskými zákonmi.

Súdny dvor skonštatoval, že "verejný obstarávateľ v podstate môže žiadať písomne od uchádzačov, aby objasnili svoju ponuku, avšak bez toho, aby požadoval alebo prijal akúkoľvek zmenu ponuky". Podľa toho istého rozsudku sa však žiadosť musí týkať všetkých bodov ponuky, ktoré sú nepresné alebo nie sú v súlade s technickými špecifikáciami v súťažných podkladoch. Predsedníčka senátu dnes skonštatovala, že dôvod vylúčenia ponuky z tendra bol oprávnený a nebolo ju možné zaradiť späť.

Tender na dodávku komplexnej služby elektronického výberu mýta vyhlásila NDS v septembri 2007. Predpokladaná hodnota zmluvy bola 20 miliárd slovenských korún, teda približne 633 miliónov eur. Mýtny systém nakoniec spustila v roku 2010 spoločnosť Sky Toll.

Poslanca NR SR a bývalého šéfa rezortu dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), za ktorého ministrovania tender na mýto prebehol, rozsudok súdu teší. "Najvyšší súd potvrdil správnosť postupu verejného obstarávateľa pri mýtnom tendri a rozhodol opierajúc sa o rozsudok súdneho dvora Európskej únie v prospech Slovenska. Týmto rozsudkom potvrdil, že rezort pod mojím vedením postupoval správne," skonštatoval Vážny.