Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Výnimku na zníženie DPH pri pohonných hmotách predpisy EÚ neumožňujú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort financií upozornil aj na fakt, že ceny pohonných látok nie sú regulované. Dodávatelia preto podľa rezortu nemusia nižšiu daň zohľadniť pri cenotvorbe a premietnuť ju do cien pre spotrebiteľov.

Bratislava 25. mája (TASR) - Na požiadanie o udelenie výnimky na uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na pohonné látky v súčasnosti neexistuje právny rámec. Uplatňovanie zníženej sadzby DPH je možné len na tovary a služby, ktoré vymedzuje príloha smernica EÚ a pohonné látky v nej nie sú a ani nikdy neboli. V stredu na to upozornilo Ministerstvo financií (MF) SR, podľa ktorého je tak koaličnou stranou SaS navrhované zníženie DPH v priamom rozpore s platnou smernicou.

"Smernica o DPH rovnako jednoznačne stanovuje, že výnimku, na základe ktorej je konkrétnemu členskému štátu povolené odchýliť sa od európskych pravidiel v tejto oblasti, je možné udeliť len za účelom zjednodušenia výberu DPH alebo na zamedzenie daňovým únikom," uviedlo MF. Podľa rezortu sa teda povoľuje len administratívny postup, ktorý v žiadnom prípade nesmie mať výraznejší vplyv na výšku príjmov z DPH vybraných na stupni konečnej spotreby.

MF upozornilo aj na fakt, že ceny pohonných látok nie sú regulované. Dodávatelia preto podľa rezortu nemusia nižšiu daň zohľadniť pri cenotvorbe a premietnuť ju do cien pre spotrebiteľov. "Zo skúsenosti vieme, že pri tovaroch a službách, pri ktorých sa v minulosti znižovala daňová sadzba, k zníženiu cien nedošlo, resp. zníženie ceny nebolo rovnaké ako zníženie tejto sadzby," dodal rezort.