Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Investori prehodnocujú možnosť, že americká centrálna banka (Fed) pre vysokú infláciu sprísni menovú politiku agresívnejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Washington 14. júna (TASR) - Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády sa v utorok dostali nad 3,45 % a najvyššie za 11 rokov. Investori prehodnocujú možnosť, že americká centrálna banka (Fed) pre vysokú infláciu sprísni menovú politiku agresívnejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Výnosy 10-ročných dlhopisov sa neskoro popoludní nachádzali s plusom 7 bázických bodov na 3,44 %, keď predtým sa dostali nad 3,45 %. Na tejto úrovni neboli od apríla 2011. Výnosy 2-ročných dlhopisov stúpli o 14 bázických bodov na 3,423 %.

Výnosy 10-ročných dlhopisov sa na začiatku roka nachádzali na 1,51 % a máj ukončili na úrovni 2,74 %. Odvtedy však rastú, keďže vysoká inflácia spôsobila, že investori sa zbavujú dlhopisov. Takisto stúpli očakávania, že Fed bude agresívnejšie sprísňovať menovú politiku.

Fed v máji zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 0,75 % až 1 %. Ďalšie zasadnutie menového výboru (FOMC) sa začalo v utorok. Trhy teraz čakajú na stredajšie (15. 6.) rozhodnutie. Investori sa pripravujú na zvýšenie o 75 bázických bodov. Inflácia v máji sa totiž prekvapivo zrýchlila na 8,6 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za viac než 40 rokov.