Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výnosy 10-ročných gréckych dlhopisov klesli na rekordné minimum 1,11 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na začiatku týždňa takmer paralelne ku gréckym dlhopisom posilňovali aj talianske dlhopisy. Tie podporili výsledky regionálnych volieb, v ktorých prehrala opozičná pravicová strana Liga.

Atény 27. januára (TASR) - Grécke dlhopisy zareagovali v pondelok na zvýšenie ratingu krajiny prudkým posilnením. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov padli na rekordné minimum.

Agentúra Fitch v piatok (24. 1.) zvýšil rating Grécka o jeden stupeň na BB z BB-. Takisto zmenila výhľad ratingu na pozitívny zo stabilného. Ďalším faktorom sú obavy zo šírenia koronavírusu, ktoré celkovo podporili dopyt po bezpečných aktívach, medzi ktoré patria aj štátne dlhopisy.

Výnosy gréckych dlhopisov výrazne klesli, pričom výnosy 10-ročných dlhopisov sa predpoludním dostali až na rekordné minimum 1,11 %.

Na začiatku týždňa takmer paralelne ku gréckym dlhopisom posilňovali aj talianske dlhopisy. Tie podporili výsledky regionálnych volieb, v ktorých prehrala opozičná pravicová strana Liga. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov klesli na 1,061 %, čo bolo najmenej od začiatku novembra.