Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov klesli na 3-mesačné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V reakcii na to výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov klesli na 1,061 %. To je najnižšia úroveň od 1. novembra.

Rím 27. januára (TASR) - Výnosy kľúčových 10-ročných talianskych dlhopisov klesli v pondelok takmer na 3-mesačné minimum po tom, ako sa Matteovi Salvinimu z protiimigračnej pravicovej strany Liga nepodarilo poraziť ľavicu v severotalianskom regióne Emilia-Romagna. Výsledky regionálnych volieb tak znamenali úľavu ako pre taliansku vládu, tak pre trhy.

Salvini sa snažil preraziť v bohatom regióne, ktorý je baštou talianskej ľavice zhruba 70 rokov. Po sčítaní takmer všetkých hlasov si však súčasný guvernér regiónu Stefano Bonaccini zo stredo-ľavicovej Demokratickej strany zabezpečil 51,4 % hlasov, zatiaľ čo kandidátka Ligy Lucia Borgonzoniová 43,7 % hlasov.

V reakcii na to výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov klesli na 1,061 %. To je najnižšia úroveň od 1. novembra. Pozitívne sa vyvíjala aj riziková prirážka na talianske dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi. Tá dosiahla najnižšiu hodnotu od 28. októbra minulého roka.

Klesli aj výnosy 10-ročných dlhopisov v ďalších európskych krajinách. Trojmesačné minimum zaznamenali výnosy francúzskych aj holandských 10-ročných dlhopisov a podobne sa vyvíjali aj výnosy v prípade belgických a španielskych dlhopisov.