Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Výnosy 5-ročných britských dlhopisov vzrástli na 15-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výnosy 5-ročných dlhopisov vzrástli na 4,89 %. Na takejto úrovni sa naposledy nachádzali počas globálnej finančnej krízy v júli 2008.

Londýn 6. júla (TASR) - Náklady britskej vlády na obsluhu dlhu naďalej rastú. Výnosy 5-ročných dlhopisov vo štvrtok stúpli na 15-ročné maximum. Trh totiž počíta s tým, že britská centrálna banka (BoE) bude v rámci boja proti inflácii pokračovať v sprísňovaní menovej politiky.

Výnosy 5-ročných dlhopisov vzrástli na 4,89 %. Na takejto úrovni sa naposledy nachádzali počas globálnej finančnej krízy v júli 2008. Výnosy sa dostali tesne nad úroveň z konca minulého roka, keď ekonomické turbulencie ukončili krátke pôsobenie Liz Trussovej vo funkcii premiérky.

Vo štvrtok totiž stúpli očakávania týkajúce sa zvyšovania sadzieb BoE. Trh aktuálne počíta s tým, že hlavná úroková sadzba BoE vzrastie až na 6,5 %, kam by sa mala dostať v marci 2024. Doteraz trh prognózoval vrchol na úrovni 6,25 %.

BoE v júni sprísnila menovú politiku trinásty raz po sebe. Menový výbor zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu zo 4,5 % na 5 %.

Dôvodom pokračovania v cykle sprísňovania menovej politiky je pretrvávajúca vysoká inflácia. Spotrebiteľské ceny v máji medziročne stúpli o 8,7 %, rovnako ako v apríli. Inflácia tak naďalej zostáva výrazne nad 2-percentným inflačným cieľom BoE.