Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Výnosy amerických dlhopisov v pondelok vzrástli

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Výnosy 2-ročných amerických dlhopisov, ktoré sú citlivé na zmeny menovej politiky, stúpli takmer o 7 bázických bodov na 4,3951 %.

Washington 14. novembra (TASR) - Výnosy dlhopisov vlády Spojených štátov v pondelok vzrástli. Investori pozorne sledujú vyjadrenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) a údaje o vývoji inflácie, aby z nich vyvodili signály ďalšieho smerovania menovej politiky.

Výnosy 2-ročných amerických dlhopisov, ktoré sú citlivé na zmeny menovej politiky, stúpli takmer o 7 bázických bodov na 4,3951 %. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov zostávajú pod kľúčovou hranicou 4 %, keď si pripísali takisto 7 bázických bodov a dostali sa na 3,9006 %.

Výnosy 2-ročných aj 10-ročných dlhopisov vo štvrtok (10. 11.) padli približne o 30, respektíve o 32 bázických bodov. Dôvodom bola správa o poklese inflácie.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v októbri znížilo na 7,7 % z 8,2 % v septembri, pričom ekonómovia počítali s medziročnou infláciou na úrovni 7,9 %. To podporilo očakávania, že Fed by mohol už v decembri spomaliť agresívne sprísňovanie menovej politiky, ktorým sa snaží dostať pod kontrolu infláciu.

Člen Rady guvernérov Fedu Christopher Waller v pondelok na konferencii v Sydney uviedol, že Fed síce bude bude uvažovať o spomalení tempa zvyšovania úrokových sadzieb, ale ešte je ďaleká cesta, kým bude môcť sprísňovanie prerušiť.