Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Výnosy dlhopisov vlád eurozóny sa dostali na viacročné maximá

Foto: TASR/AP

Výnosy 2-ročných nemeckých vládnych dlhopisov stúpli na -0,18 %, čo je najviac od augusta 2015, a postupne sa blížia k psychologicky dôležitej hranici 0 %.

Londýn 24. marca (TASR) - Výpredaj štátnych dlhopisov v eurozóne pokračuje a náklady na obsluhy vládnych dlhov sa dostali najvyššie za niekoľko rokov. Dôvodom sú komentáre predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB), signalizujúce, že úrokové sadzby v eurozóne by sa mohli začať zvyšovať ešte tento rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Výnosy 2-ročných nemeckých vládnych dlhopisov stúpli na -0,18 %, čo je najviac od augusta 2015, a postupne sa blížia k psychologicky dôležitej hranici 0 %.

Výnosy 5-ročných nemeckých dlhopisov vzrástli až na 0,286 % a takisto sa dostali najvyššie od roku 2015. Výnosy 5-ročných holandských a francúzskych dlhopisov sa vo štvrtok dostali na najvyššiu úroveň od roku 2014.

Výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov si polepšili na 0,56 %, čo bolo najviac od konca roka 2018, a výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov dosiahli 2,071 % a najvyššiu úroveň od začiatku roka 2020.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobí ochladenie ekonomickej aktivity, keďže spôsobuje prudký nárast cien energií a potravín. ECB plánuje ukončiť programy nákupov aktív ešte v tomto roku, kedy začne zvyšovať sadzby, je však nejasnejšie. Viackrát síce avizovala, že sa s tým nebude ponáhľať, ale niektorí jej predstavitelia hovoria o možnosti zvyšovania sadzieb ešte v tomto roku.