Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Výnosy španielskych dlhopisov rastú, madridská burza klesá

Trhy, burza Foto: TASR/AP

Výnos 10-ročného španielskeho dlhopisu vyskočil o 10 bázických bodov, akciový index Ibex 35 sa pohybuje okolo 9-ročného minima.

Madrid 30. mája (TASR) - Španielsko sa ocitlo v centre pozornosti trhov po správe, že Európska centrálna banka (ECB) odmietla plán krajiny, ako financovať rekapitalizáciu domáceho bankového sektora. Úročenie španielskych vládnych dlhopisov rastie a španielska burza klesá.

Výnos 10-ročného španielskeho dlhopisu vyskočil dnes ráno o 10 bázických bodov na 6,51 % a akciový index Ibex 35 sa pohybuje okolo svojho 9-ročného minima.

Britský denník Financial Times priniesol informáciu, že ECB považuje plán Madridu na rekapitalizáciu finančného ústavu Bankia, ktorý v piatok (25. 5.) požiadal vládu o 19 miliárd eur, za neprijateľný.

Španielsko chcelo poskytnúť potrebné peniaze Bankii prostredníctvom vládnych dlhopisov, ktoré by banka mohla použiť ako zábezpeku za hotovosť od ECB.

Predstaviteľ španielskeho ministerstva financií však pod podmienkou anonymity uviedol, že Španielsko oficiálne nikdy podobný návrh ECB nepredložilo.