Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Výnosy SPP vlani vzrástli medziročne o viac ako šesť percent

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

SPP podľa jeho hovorcu Petra Bednára dosiahol v roku 2013 čistý zisk vo výške 268 miliónov eur, čo je oproti roku 2012 pokles o 97 miliónov eur.

Bratislava 4. júna (TASR) - Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) dosiahla v roku 2013 výnosy z predaja výrobkov a služieb vo výške 1,861 miliardy eur.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o viac ako 6-% nárast, ktorý bol spôsobený najmä aktivitou SPP na komoditnom trhu s cieľom kompenzovať pokles príjmov na domácom trhu. O vlaňajších hospodárskych výsledkoch SPP, ktoré dnes schválilo valné zhromaždenie (VZ) spoločnosti, informoval hovorca SPP Peter Bednár.

SPP podľa neho dosiahol v roku 2013 čistý zisk vo výške 268 miliónov eur, čo je oproti roku 2012 pokles o 97 miliónov eur.

"Dôvodom medziročného poklesu je najmä zníženie objemu predaja zemného plynu SPP na domácom trhu v dôsledku rastúcej konkurencie. Ďalším dôvodom je aj ukončenie príjmu z prenájmu tranzitnej infraštruktúry, ktorá vo februári 2013, v súlade s platnou európskou legislatívou, prešla do majetku medzinárodného prepravcu zemného plynu, spoločnosti eustream, a. s."

Slovenský plynárenský priemysel, a.s., priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku, poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.