Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výnosy talianskych dlhopisov vzrástli pre obavy z koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov v pondelok na sekundárnom trhu stúpli o vyše 8 bázických bodov na viac než 2-týždňové maximum 0,997 %.

Rím/Londýn 24. februára (TASR) - Úročenie talianskeho dlhu sa v pondelok zvýšilo. Dôvodom bolo rozširovanie epidémie koronavírusu v krajine, ktoré zvýšilo obavy z jej dopadu na jednu z najväčších ekonomík eurozóny.

Taliansko, ktoré je najviac zasiahnutou krajinou v Európe, sa snaží obmedziť šírenie nového vírusu. Vláda v nedeľu (23. 2.) nariadila dočasnú izoláciu miest a obcí najviac zasiahnutých vírusom a na severe krajiny zakázala verejné podujatia.

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov v pondelok na sekundárnom trhu stúpli o vyše 8 bázických bodov na viac než 2-týždňové maximum 0,997 %. Riziková prirážka na talianske dlhopisy voči nemeckým sa zvýšila na 145 bodov a je najvyššia od konca januára.

Naopak, výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov, ktoré sú považované za bezpečný prístav pre investície v časoch neistoty, padli na -0,466 %, čo je najmenej za vyše 4 mesiace.