Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Výraznejšie uvoľňovanie opatrení prináša nové pracovné príležitosti

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sektor, pri ktorom bol najvýraznejší medziročný pokles, je cestovný ruch, gastro a hotelierstvo.

Bratislava 14. mája (TASR) - Za posledných päť týždňov postupne rastie počet nových pracovných ponúk na Slovensku. Pracovný portál Profesia.sk eviduje, že 19. týždeň priniesol najvyšší počet ponúk počas jedného týždňa od vypuknutia mimoriadnej situácie, a to konkrétne 2264.

"Zdá sa, že na počty nových pracovných ponúk má priamy vplyv uvoľňovanie opatrení vlády," uvádza portál. Slovensko zažilo prvú fázu uvoľňovania 22. apríla, teda v 17. kalendárnom týždni. V tomto období stúpol počet nových pracovných ponúk po troch týždňoch opäť nad 2000. Uvoľnenie druhej a tretej fázy opatrení prišlo v stredu 6. mája. Práve tento týždeň priniesol v počte inzerátov nový "pandemický rekord". "Pozitívne je, že nárast pracovných ponúk je vidieť aj v odvetviach, ktoré pandémia zasiahla najviac," konštatuje Profesia.sk.

Sektor, pri ktorom bol najvýraznejší medziročný pokles, je cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Posledné dni však prinášajú zvýšený počet pracovných inzerátov aj pri pozíciách v tomto odvetví. V 19. kalendárnom týždni bolo v rámci týchto sektorov uverejnených 64 nových pracovných ponúk. "Treba podotknúť, že ak toto číslo porovnáme s rovnakým obdobím spred roka, ide stále o výrazný pokles. Vtedy bolo v tomto odvetví uverejnených 249 inzerátov. Pozitívne však je, že cestovný ruch rastie ďalej aj v aktuálnom 20. týždni," priblížil portál. Už počas pondelka (11. 5.) a utorka (12. 5.) pribudlo na Profesia.sk ďalších 40 nových ponúk v tomto sektore.

Mimoriadna situácia na Slovensku zasiahla všetky odvetvia. Počet pracovných ponúk medziročne klesol všade. Po cestovnom ruchu klesli počty ponúk najvýraznejšie pri pozíciách v pomocných prácach, výrobe, doprave, špedícii a logistike a v strojárstve.

V súčasnosti je na pracovnom portáli najvyšší počet pracovných príležitostí v obchode, informačných technológiách či ekonomike, financiách a účtovníctve. Uchádzači o zamestnanie majú najväčšie šance zamestnať sa na pozíciách, ako administratívny pracovník, účtovník, programátor, obchodný zástupca, predavač alebo operátor výroby.

Naopak, najmenej šancí zamestnať sa majú uchádzači, ktorí sa zaujímajú o odvetvia, ako baníctvo a hutníctvo, umenie a kultúra alebo vodohospodárstvo, lesníctvo a životné prostredie. Päticu sektorov s najnižším počtom pracovných ponúk dopĺňajú textilný, kožiarsky a odevný priemysel a lízing.