Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Británii v septembri medziročne vzrástla takmer o 40 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K oživeniu výroby aj exportu podľa združenie prispelo zmiernenie problémov v dodávateľských reťazcoch a rýchlo napredujúca elektromobilita.

Londýn 26. októbra (TASR) - Produkcia áut vo Veľkej Británii v septembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástla o takmer 40 %. Z výrobných liniek v krajine zišlo minulý mesiac celkovo 88.230 vozidiel, oznámilo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

K oživeniu výroby aj exportu podľa združenie prispelo zmiernenie problémov v dodávateľských reťazcoch a rýchlo napredujúca elektromobilita. Produkcia elektrických áut v septembri medziročne vzrástla o 41,5 %.

Britský automobilový export v septembri vzrástol o 32,2 % na 64.727 kusov, pričom takmer šesť z desiatich vyrobených áut smerovalo do Európskej únie (EÚ). SMMT pripomenulo, že na základe dohody o voľnom obchode s EÚ musí mať rastúci podiel komponentov vyvážaných elektrických áut pôvod v Európe. V opačnom prípade budú tieto vozidlá v Únii podliehať 10-percentnému clu.

Vzhľadom na rastúci význam výroby elektrifikovaných automobilov je veľmi dôležité, aby sa Spojené kráľovstvo a EÚ dohodli na odložení prísnejších požiadaviek v oblasti pravidiel pôvodu, uviedol vo vyhlásení šéf SMMT Mike Hawes.