Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Británii vzrástla v máji o viac než štvrtinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V máji sa v Británii vyrobilo 79.046 áut, čo v medziročnom porovnaní predstavuje rast o 27 %.

Londýn 30. júna (TASR) - Produkcia áut v Británii vzrástla v máji o viac než štvrtinu, pričom sa výrazne zvýšila výroba elektrických vozidiel. Uviedol to britský Zväz výrobcov a predajcov áut SMMT.

V máji sa v Británii vyrobilo 79.046 áut, čo v medziročnom porovnaní predstavuje rast o 27 %, uviedol SMMT, ktorého údaje zverejnili agentúra Reuters a portál tradingeconomics. K rastu produkcie prispelo najmä zmiernenie predchádzajúcich problémov v dodávateľskom reťazci a zvýšený dopyt na domácom aj zahraničných trhoch. Oproti rovnakému obdobiu predpandemického roka 2019 je však produkcia stále o takmer 32 % nižšia.

Export sa na celkovom objeme májovej výroby podieľal až 79,5 %, z toho najväčším trhom bola Európska únia. Výrazne sa zvýšil dopyt po takzvaných nových energetických vozidlách (NEV), kam patria napríklad elektrické autá či plug-in hybridy. Ich výroba dosiahla v máji 27.636 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast o 95,4 %. Tieto autá sa tak na celkovej produkcii podieľali približne 35 %.