Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v ČR klesla o 31,1 % a v apríli o 88,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Len vďaka spusteniu výroby v automobilke Hyundai a závodoch Škoda Auto bolo v apríli vyrobených v Česku celkom 14.589 osobných vozidiel.

Praha 19. mája (TASR) - Výroba automobilov v Českej republike v prvých štyroch mesiacoch tohto roka klesla medziročne o 31,1 % alebo 152.799 kusov na 337.497 vozidiel. Informovalo o tom v utorok Združenie automobilového priemyslu (SAP) ČR.

Podľa údajov SAP len v samotnom apríli sa pre blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu produkcia áut v Česku znížila o 88,5 %. Apríl sa tak negatívne zapíše do histórie českého automobilového priemyslu, uviedlo združenie na svojej internetovej stránke. Len vďaka spusteniu výroby v automobilke Hyundai a závodoch Škoda Auto bolo v apríli vyrobených v Česku celkom 14.589 osobných vozidiel.

"Očakávaný dramatický pokles aprílovej produkcie o takmer 90 % nie je zlou správou len pre finálnych výrobcov, ale, samozrejme, aj pre celý dodávateľský reťazec. Samotným postupným obnovovaním výroby sa súčasné problémy nevyriešia. Aprílový predaj nových vozidiel v Európskej únii (EÚ) sa znížil o 76 % a vzhľadom na úzku previazanosť dodávateľských reťazcov naprieč celou Európou a silnú závislosť automobilového priemyslu od funkčného vnútorného trhu bol výrobný režim na všetkých úrovniach silne narušený. Znížená výkonnosť automobilového priemyslu má, samozrejme, negatívny vplyv aj na celý rad ďalších odvetví," zdôraznil Bohdan Wojnar, prezident SAP.

Z celkového počtu 337.497 osobných vozidiel, ktorý bol v českých automobilkách vyrobený v období január - apríl, vyprodukovali Škoda Auto 218.374 vozidiel, čo predstavuje pokles o 29,6 %, nošovický Hyundai 65.890 áut (-35,3 %) a kolínska TPCA celkovo 53.233 vozidiel (-1,5 %).

Produkcia autobusov Iveco bola po celý apríl zastavená a v období január - apríl došlo k celkovému poklesu výroby na 1179 autobusov (-19 %). Nový koronavírus však nemal vplyv na výrobu autobusov v SOR Libchavy, ktorá sa vďaka zvýšenému počtu zákaziek dokonca medziročne zvýšila na 144 autobusov (44 %). Jediný český výrobca motocyklov Jawa vyrobil v sledovanom období celkom 135 strojov (-82 %).