Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobca cereálií Kellogg za 3. kvartál prekonal očakávania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tržby najväčšieho výrobcu cereálií na svete dosiahli za 3. štvrťrok, ktorý sa skončil 2. októbra, 3,62 miliardy USD (3,13 miliardy eur).

Battle Creek 4. novembra (TASR) - Americká spoločnosť Kellogg oznámila za 3. kvartál rast tržieb, pričom, ako tržby, tak aj upravený zisk, prekonali očakávania trhov. Spoločnosť zároveň zlepšila odhad vývoja organických tržieb, zároveň však upozornila, že výsledky za celý rok budú závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať situácia v dodávateľskom reťazci a tiež od toho, ako dlho bude pretrvávať súčasný štrajk v závodoch na výrobu cereálií v USA.

Tržby najväčšieho výrobcu cereálií na svete dosiahli za 3. štvrťrok, ktorý sa skončil 2. októbra, 3,62 miliardy USD (3,13 miliardy eur). Pred rokom predstavovali 3,43 miliardy USD. Spoločnosť tak prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s rastom tržieb na 3,54 miliardy USD.

Zisk bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol na akciu 1,09 USD oproti 91 centom pred rokom. Aj v tomto prípade Kellogg prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 93 centov.

Za celý rok predpokladá spoločnosť organický rast tržieb v rozmedzí 2 % až 3 %, zatiaľ čo pôvodný odhad poukazoval na stagnáciu tržieb až 1-percentný rast. Do prognózy však firma nezahrnula vplyv štrajku zhruba 1400 zamestnancov v závodoch na výrobu cereálií, ktorí už od začiatku októbra požadujú zmenu pracovných a platových podmienok.

Vedenie spoločnosti tento týždeň oznámilo, že spoločnosť predložila novú, upravenú ponuku, odbory ju však odmietli. Šéf firmy Kellogg Steve Cahillane uviedol, že firma pracuje v dôsledku problémov v dodávateľských reťazcoch a rastúcich nákladov v "extrémne náročných podmienkach". Teraz situáciu ešte viac sťažuje štrajk zamestnancov. Spoločnosť zatiaľ počíta s rastom upraveného zisku v rozmedzí od 1 % do 2 %, uviedla však, že tempo rastu bude pre problémy s dodávkami a štrajk zamestnancov pravdepodobne na dolnej úrovni predpokladaného pásma.

(1 EUR = 1,1578 USD)