Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Výrobca čokolády Kinder sa ospravedlňuje za problémy so salmonelou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Talianska spoločnosť už stiahla svoje čokoládové výrobky z obchodov v USA, Austrálii a v mnohých európskych krajinách.

Brusel 8. apríla (TASR) - Talianska spoločnosť Ferrero, výrobca čokolády Kinder, sa v piatok ospravedlnila a priznala vnútorné zlyhanie po tom, ako jej belgické úrady nariadili zatvoriť továreň v Arlone v súvislosti so salmonelou.

Spoločnosť Ferrero "priznáva, že došlo k vnútorným zlyhaniam". Uviedla tiež, že "hlboko ľutuje" a "úprimne sa ospravedlňuje" za množstvo prípadov salmonely a masívne stiahnutie výrobkov z trhu tesne pred veľkonočnými sviatkami.

Belgický úrad pre bezpečnosť potravín AFSCA v piatok oznámil, že spoločnosť Ferrero dostala príkaz zastaviť výrobu v továrni v belgickom v Arlone pre salmonelu. Tiež stiahnuť celý sortiment produktov Kinder. Podľa belgického úradu mu Ferrero neposkytlo dostatočné informácie v rámci vyšetrovania.

Všetky výrobky z továrne preto musí stiahnuť bez ohľadu na dátum ich výroby. To zahŕňa aj vajíčka Kinder a Schoko-Bons vyrábané v Arlone, pokračuje vyhlásenie AFSCA, ktorý zároveň požiadal všetkých distribútorov, aby odstránili príslušné produkty z maloobchodných predajní.

Závod v Arlone sa nebude môcť znovu otvoriť, kým nebude zaistená bezpečnosť potravín a splnené všetky pravidlá a požiadavky, dodal AFSCA.

Talianska spoločnosť už stiahla svoje čokoládové výrobky z obchodov v USA, Austrálii a v mnohých európskych krajinách.

TASR správu prevzala od agentúr DPA a AFP.

Ferrero sťahuje z trhu produkty vyrobené v belgickej továrni


Produkty Kinder, ktoré boli vyrábané v Belgicku, sťahujú zo slovenského i českého trhu. Spoločnosť Ferrero o tom informuje s odvolaním sa na aktuálne vyšetrovanie, ktoré súvisí s hlásenými prípadmi salmonely v niektorých výrobkoch Kinder.

"Konkrétny zoznam výrobkov, ktoré sťahujeme z trhu, je dostupný na webe kinder.sk a kinder.cz," uviedla Hana Mašková zo spoločnosti Ferrero Česká, distribútora výrobkov Ferrero pre slovenský trh. Upozornila, že na ostatné produkty z portfólia značky, ktoré nie sú vyrábané v Belgicku, sa toto opatrenie nevzťahuje.

"Pre spotrebiteľov, ktorí si zakúpili výrobky pochádzajúce z belgickej továrne, odporúčame, aby ich nekonzumovali, aby si ich ponechali a kontaktovali spoločnosť na e-mailovej adrese ferrero@comdataczech.cz alebo na telefónnom čísle 800 222 561."

Spoločnosť v stredu informovala o dobrovoľnom sťahovaní niektorých dávok výrobkov Kinder v Českej republike a na Slovensku.

Iniciatíva súvisela s informáciami, že zdravotnícke úrady v zahraničí začali vyšetrovanie šírenia nákazy salmonelózy spájanej s čokoládovými vajíčkami Kinder Surprise. Týmto ochorením sa v Británii nakazilo približne 63 osôb, prevažne detí.