Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výrobca elektromobilov Polestar zníži výrobné plány a bude prepúšťať

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ako dôvod uviedol nepriaznivé podmienky na trhu.

Štokholm 11. mája (TASR) - Švédsky výrobca elektrických vozidiel Polestar zredukoval svoje pôvodné výrobné plány na tento rok a počet pracovných miest plánuje znížiť zhruba o desatinu. Ako dôvod uviedol nepriaznivé podmienky na trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma Polestar plánovala v tomto roku pôvodne vyrobiť zhruba 80.000 vozidiel. Vo štvrtok uviedla, že plán reviduje a najnovšie očakáva, že produkcia by sa mala pohybovať v rozmedzí od 60.000 do 70.000 áut. Zároveň prepustí približne 10 % zamestnancov.

Začiatok tohto roka sa ukázal ako veľmi náročný pre novších hráčov na trhu elektromobilov. Tí čelia silnej konkurencii zo strany čínskych automobiliek, ako aj viacerých dlhodobo etablovaných značiek. Situáciu firmám sťažujú aj vysoké úrokové sadzby a navyše, ďalšiu komplikáciu predstavuje cenová vojna, ktorú na prelome rokov odštartovala automobilka Tesla.

Podobne ako teraz Polestar oznámili predtým revíziu svojich výrobných plánov smerom nadol aj jej priami konkurenti Lucid a Fisker. Navyše, Lucid v marci oznámil zrušenie takmer pätiny pracovných pozícií.

Firma Polestar, ktorú založili automobilka Volvo Cars a čínska Geely, zaznamenala za 1. štvrťrok prevádzkovú stratu 199,4 milióna USD (182,10 milióna eur). Napriek stratovému kvartálu však boli výsledky lepšie než pred rokom, keď strata firmy dosiahla 257,9 milióna USD.

(1 EUR = 1,095 USD)