Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobca nákladných áut Traton zaznamenal za 9 mesiacov nárast zisku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod zníženie objednávok v Európe sa podpísal najmä ich výrazný pokles v Nemecku a v Spojenom kráľovstve, kde dopyt zasiahol vplyv brexitu, ako uviedol Traton.

Berlín 4. novembra (TASR) - Výrobca nákladných vozidiel Traton, ktorý patrí do skupiny Volkswagen, zaznamenal za prvých deväť mesiacov 2019 nárast tržieb aj zisku. Napriek tomu v pondelok varoval, že očakáva ťažký rok 2020, keďže jeho objednávky klesli.

„Na základe silného predaja a dobrého výkonu potvrdzujeme naše ciele na rok 2019. Zároveň sa intenzívne pripravujeme na oveľa ťažšie prostredie v roku 2020,“ uviedol generálny riaditeľ Andreas Renschler. Traton očakáva, že obzvlášť zložitá bude situácia v Európe.

Spoločnosť Traton, ktorá zahŕňa značky MAN a Scania a brazílsku divíziu nákladných vozidiel Caminhoes e Onibus, uviedla, že za deväť mesiacov do konca septembra jej prevádzkový zisk vzrástol o 34 % na 1,48 miliardy eur. A tržby sa zvýšili o 6 % na 19,83 miliardy eur, aj napriek poklesu objednávok.

Pod zníženie objednávok v Európe sa podpísal najmä ich výrazný pokles v Nemecku a v Spojenom kráľovstve, kde dopyt zasiahol vplyv brexitu, ako uviedol Traton. Objednávky sa tiež výrazne znížili v Rusku, Indii a Turecku, zatiaľ čo oživenie v Brazílii viedlo k vyššiemu dopytu.