Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobca nákladných áut Volvo vyčlení pre vojnu na Ukrajine 388 mil.eur

Foto: TASR

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára a odvtedy sa z Ruska stiahlo, prípadne svoje aktivity v tejto krajine obmedzilo množstvo západných firiem.

Štokholm 8. apríla (TASR) - Švédsky výrobca nákladných áut AB Volvo očakáva, že vojna na Ukrajine sa odrazí na jeho prevádzkovom zisku za 1. kvartál a v tejto súvislosti plánuje vyčleniť na krytie strát rezervy v objeme 4 miliardy švédskych korún (387,86 milióna eur). Uviedla to spoločnosť v piatok.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára a odvtedy sa z Ruska stiahlo, prípadne svoje aktivity v tejto krajine obmedzilo množstvo západných firiem. Spoločnosť AB Volvo informovala, že s ruským trhom má prepojené aktíva v celkovej hodnote približne 9 miliárd SEK. Časť z tejto expozície bude mať vplyv na výsledky za 1. kvartál. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Už krátko po útoku Ruska na Ukrajinu Volvo pozastavilo výrobu, predaj a poskytovanie služieb v Rusku. Tie sa v minulom roku podieľali na čistých tržbách spoločnosti zhruba 3 %. Firma má závod v meste Kaluga neďaleko Moskvy. Výrobná kapacita závodu dosahuje 15.000 áut ročne a pred útokom na Ukrajinu zamestnával vyše 600 ľudí.

(1 EUR = 10,3130 SEK)