Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobca nákladných áut Volvo zvýšil prevádzkový zisk o pätinu

Foto: TASR

V tejto súvislosti šéf spoločnosti Martin Lundstedt poukázal na pretrvávajúce problémy v dodávkach komponentov, najmä polovodičov.

Štokholm 26. januára (TASR) - Švédsky výrobca nákladných áut Volvo AB oznámil za 4. kvartál minulého roka rast prevádzkového zisku o viac než pätinu, napriek tomu zaostal za odhadmi trhov. Firma však poukázala na problémy v dodávateľskom reťazci, ktoré sa podľa nej neskončili a pokračovať budú aj v tomto roku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že vo 4. kvartáli minulého roka zaznamenala upravený prevádzkový zisk na úrovni 12,2 miliardy švédskych korún (1,10 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka to predstavuje rast o vyše 20 %. Výsledok bol tak mierne horší než odhadovali analytici v prieskume spoločnosti Refinitiv. Predpokladali, že upravený prevádzkový zisk Volvo AB dosiahne 12,5 miliardy SEK.

V tejto súvislosti šéf spoločnosti Martin Lundstedt poukázal na pretrvávajúce problémy v dodávkach komponentov, najmä polovodičov. Navyše, aj zásobovacie firmy zápasia s vysokými cenami energií. Švédska firma preto už v 3. kvartáli minulého roka začala svojim dodávateľom pomáhať s financovaním vysokých nákladov na energie a v podpore pokračovala aj v poslednom štvrťroku.

"Preto počítame s tým, že problémy v dodávkach komponentov budú pokračovať naďalej. Očakávame, že sa opäť nevyhneme odstávkam vo výrobe a vyšším nákladom ako pri výrobe nákladných vozidiel, tak aj v ďalších divíziách skupiny," dodal Lundstedt.

(1 EUR = 11,1335 SEK)