Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výrobca pneumatík Michelin sa v 1. polroku vrátil k zisku

Na archívnej snímke pneumatiky Michelin. Foto: TASR/AP

Spoločnosť informovala, že za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla zisk 1 miliardu eur, čo na akciu predstavuje 5,70 eura.

Paríž 27. júla (TASR) - Po strate v 1. polroku minulého roka spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa francúzsky výrobca pneumatík Michelin vrátil za rovnaké obdobie tohto roka k zisku. Prispelo k tomu zotavenie trhov s komponentmi, napriek problémom s dodávkami čipov v autopriemysle. V dôsledku tohto vývoja Michelin zlepšil prognózu na celý rok.

Spoločnosť informovala, že za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla zisk 1 miliardu eur, čo na akciu predstavuje 5,70 eura. V rovnakom období minulého roka zaznamenala firma stratu 137 miliónov eur (0,75 eura/akcia).

Prevádzkový zisk predstavoval 1,42 miliardy eur oproti 310 miliónom eur v 1. polroku 2020. Čo sa týka tržieb, Michelin ich vykázal na úrovni 11,19 miliardy eur a v porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi predchádzajúceho roka ich tak zvýšil o 19,6 %.

Vzhľadom na výsledky za 1. polrok Michelin zlepšil odhad celoročného prevádzkového zisku. Počíta s tým, že prevádzkový zisk upravený o kurzové vplyvy presiahne v tomto roku 2,8 miliardy eur. Pôvodná prognóza uvádzala zisk nad 2,5 miliardy eur.